4personer
Du behöver:
- 1 kycklingbröstfilé
- 4 medelstora morötter
- 1/2 fänkål (spara det gröna ”sprötet”/bladen till serveringen)
- 3 stjälkar selleri
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 näve färska haricovert
- 2 lagerblad
- 2msk hackad basilika
- 4msk tomatpuré
- 5dl vatten
- 5dl buljong (jag kör hemkokt -recept HÄR) (eller mer vatten och då även mer smaksättning i senare skede)
- 1dl kokosmjölk
- salt (gärna örtsalt) -mängden beror på sältan i buljongen)
- 8 vitpepparkorn (lägg dom i en tesil så du kan plocka upp dom sen så slipper man tugga på dom)
- 2 tsk vinäger
- saft från 1/4 citron
- Olja till stekning (ex. raps eller oliv)
- Majonnäsen enligt recept HÄR men tillsätt sist skalet från 1 stor citron och rör om, låt stå någon timme innan servering
- Valfritt bröd som du gör enligt recept för vitlöksbröd HÄR och klipper upp i krutonger vid servering
Gör så här:
- Hacka upp grönsakerna (morot, fänkål, selleri) i ca 1x1cm stora bitar
- Finhacka löken
- Hacka upp eller strimla löken till valfri storlek
- Dela upp haricovert i småbitar
- FÖRBERED GÄRNA ALLT HIT (ex. kvällen innan, smidigt!)
- Hetta upp olja i en gryta/kastrull
- Lägg i dom hackade grönsakerna (morot, selleri, lök och fänkål) och bryn några minuter under omrörning
- När grönsakerna (framförallt löken) börjar svettas lite kan du skrapa plats på en liten del av kastrullbottnen åt kycklingen
- Häll på lite mer olja och bryn kycklingen lite lätt
- Häll i vatten, buljong, tomatpuré, vinäger och lägg i kryddning (basilika, lagerblad, vitpeppar)
- Pressa i vitlöken och rör om
- Låt koka upp och sänk sedan värmen så att det småputtrar (låt så göra ca. 20minuter, tills moroten mjuknat)
- Under koktiden kan du sleva ur skummet som bildas på ytan
- När det börjar bli klart, tillsätt kokosmjölk och smaka av med salt (ev. peppar) och citronsaft
- Lägg i haricovert under dom sista 2-3minutrarna
- Klart!
- Servera gärna med citronmajonnäsen, brödkrutonger och finhackade blad från fänkålen
Ps. Ärtorna på bilden hamnade aldrig i soppan, sonen åt upp dom 😉 men annars hade jag lagt i dom när soppan var klar