kycklingsoppa1

4personer

Du behöver:

  • 1 kycklingbröstfilé
  • 4 medelstora morötter
  • 1/2 fänkål (spara det gröna ”sprötet”/bladen till serveringen)
  • 3 stjälkar selleri
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 näve färska haricovert
  • 2 lagerblad
  • 2msk hackad basilika
  • 4msk tomatpuré
  • 5dl vatten
  • 5dl buljong (jag kör hemkokt -recept HÄR) (eller mer vatten och då även mer smaksättning i senare skede)
  • 1dl kokosmjölk
  • salt (gärna örtsalt) -mängden beror på sältan i buljongen)
  • 8 vitpepparkorn (lägg dom i en tesil så du kan plocka upp dom sen så slipper man tugga på dom)
  • 2 tsk vinäger
  • saft från 1/4 citron
  • Olja till stekning (ex. raps eller oliv)
  • Majonnäsen enligt recept HÄR men tillsätt sist skalet från 1 stor citron och rör om, låt stå någon timme innan servering
  • Valfritt bröd som du gör enligt recept för vitlöksbröd HÄR och klipper upp i krutonger vid servering

kycklingsoppa

Gör så här:

  1. Hacka upp grönsakerna (morot, fänkål, selleri) i ca 1x1cm stora bitar
  2. Finhacka löken
  3. Hacka upp eller strimla löken till valfri storlek
  4. Dela upp haricovert i småbitar
  5. FÖRBERED GÄRNA ALLT HIT (ex. kvällen innan, smidigt!)
  6. Hetta upp olja i en gryta/kastrull
  7. Lägg i dom hackade grönsakerna (morot, selleri, lök och fänkål) och bryn några minuter under omrörning
  8. När grönsakerna (framförallt löken) börjar svettas lite kan du skrapa plats på en liten del av kastrullbottnen åt kycklingen
  9. Häll på lite mer olja och bryn kycklingen lite lätt
  10. Häll i vatten, buljong, tomatpuré, vinäger och lägg i kryddning (basilika, lagerblad, vitpeppar)
  11. Pressa i vitlöken och rör om
  12. Låt koka upp och sänk sedan värmen så att det småputtrar (låt så göra ca. 20minuter, tills moroten mjuknat)
  13. Under koktiden kan du sleva ur skummet som bildas på ytan
  14. När det börjar bli klart, tillsätt kokosmjölk och smaka av med salt (ev. peppar) och citronsaft
  15. Lägg i haricovert under dom sista 2-3minutrarna
  16. Klart!
  17. Servera gärna med citronmajonnäsen, brödkrutonger och finhackade blad från fänkålen

Ps. Ärtorna på bilden hamnade aldrig i soppan, sonen åt upp dom 😉 men annars hade jag lagt i dom när soppan var klar