När suget efter Langos slog till! Då fisk och skaldjur heller inte är ett alternativ fick det bli en liten ”fusion”. Receptet kan du använda både för min skaldjursfria fusion och vanliga langos
Fritt från ägg, mjölk, gluten och soja bl.a.
Ingredienser till brödet (grunden från mitt recept på universaldeg):
75g mjölkfritt margarin
25g jäst
2,5dl vatten
1msk Fiber husk
2msk ljus sirap
0,5dl färdigblandad Rapsy kallrörd matlagningspulver ”filmjölk/yoghurt” (alternativt den yoghurt man tål, ex. av soja (obs! Naturell eller vaniljsmak)).
3tsk salt (här ska det vara salt!!!)
ca. 7dl glutenfritt mjöl av önskad sort men med mycket stärkelse för krispighet (1,5dl rismjöl, 1,5dl majsmjöl, 4dl majsstärkelse)
+mjöl till utbakning (ex. rismjöl)
4msk socker
Olja för fritering (ex. rapsolja eller solrosolja)
Gör så här:
Smält margarin i kastrull. Tillsätt vattnet. Låt svalna till ca. 37 grader och använd för att lösa upp jästen. Tillsätt fiberhusk och låt svälla 10min. Blanda under tiden mjölsorterna i en skål och sirap, socker, Rapsy och salt i en. När 10minuter blandar du först samman alla våta ingredienser (med degkrokar på elvisp eller med hushållsassistent) och sist tillsätts mjölblandningen. Rör samman degen några minuter. Låt sen jäsa 50min. Dela i 6delar och platta ut varje del tunt (kanske 0,5cm) och nagga med gaffel. Fritera i olja på ca. 170grader på bägge sidor tills gyllenbrunt. (VAR FÖRSIKTIG!) Låt rinna av på hushållspapper eller ugnsgaller. Låt svalna en aning.
Ca. 2dl kokosmjölk, 1tsk senap (kan uteslutas), 2tsk vinäger och ett par msk majsstärkelse. Koka upp tills det tjocknar. Låt svalna. Riv i en hel del färsk pepparrot, salta och peppra. Låt vila. Smaka av med ev. mer kryddning.
Montera!
Bröd, kall pepparrotssås, sallad, ruccola, soltorkade tomater, skivad rostbiff, körsbärstomater, rödlök, salmbärsmarmelad, avokado och riven pepparrot.
Går förstås att monteras med vilka ingredienser som helst.
- Eller bara vanlig hederlig langos. Använd McSara-dipen som sås (recept HÄR)