saffransbullar

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Det finns flera degar som man kan baka lussebullar ur. Den här degen har en något högre svårighetsgrad men jag tycker personligen att slutresultatet påminner mest om sådana lussebullar som jag mest gillar. Degen här är precis som annan glutenfri deg väldigt viktigt att man arbetar försiktigt med. Degen ska inte hårt knådas efter jäsning, mjölet för utbakning ska som lättats bara vändas ner i degen. Var försiktigt med degen. Arbeta inte ut luften som uppstått vid jäsning. Var försiktigt, så försiktig. Jag har nu fått höra att några har haft svårt att lyckas med detta recept. Är man nybörjare och ovan med glutenfria degar kan denna deg kanske vara lite svårar. Vill du ha ett enklare recept, prova receptet för bullar HÄR men tillsätt saffran (1-2 kuvert) i degvätskan. Ta gärna lite kardemumma i degen också, saffran och kardemumma passar så bra ihop. Är du mer van kan jag starkt rekommendera att testa denna för att nå slutresultatet.

Jag kan även skippa russinen och pensla bullarna på nytt när dom kommer ur ugnen och sen vända i socker.

ca 15st

Du behöver:

  • 1-2kuvert saffran
  • 25g jäst för söta degar
  • 75g mjölkfritt margarin
  • 2,5dl vätska (jag brukar ta hälften vatten och hälften apelsinjuice (men det är bara för att jag älskar kombinationen av apelsin och saffran) -växtdryck går bra
  • 5mjölblandning (ex. 2dl majsmjöl, 2dl rismjöl och 1 dl majsstärkelse) -vi har sparat mjöl till utbaket för degen jäser bättre med mindre mjöl och så kan man tillsätta mer sen
  • 1tsk xanthangummi
  • 0,5msk fiberhusk
  • 0,5dl kokosmjölk
  • 0,75dl socker
  • 0,5dl ljus sirap
  • 0,5tsk salt
  • 1tsk vaniljsocker
  • 0.5tsk bakpulver
  • 1 fint riven morot (ca. 1dl)
  • juice/vatten/sirapsvatten/växtdryck/smält margarin etc för pensling
  • russin
  • 1-2dl mjöl för utbak (klibbrismjöl)
  • ev. 1 tsk mald kardemumma (tillsätts i degvätskan)

lussekatter

lussekatter2

Gör så här:

  1. Smält margarinet
  2. Blanda margarinet med vätskan (d.v.s. dom måttade 2,5dl)
  3. Se till att vätskan blir ljummen
  4. Tillsätt saffran (jag använder alltid 2 kuvert för jag ÄLSKAR smaken av saffran). Tillsätt också eventuell kardemumma.
  5. Smula ner jästen i vätskan och lös upp den, rör om med träslev
  6. Tillsätt fiberhusken och låt svälla i 10minuter
  7. Under tiden blandar du samman mjölblandningen med xanthangummit och bakpulvret i en bunke
  8. Rör också ut sockret med sirapen, saltet, vaniljsockret och kokosmjölken i en annan bunke
  9. När 10minuter gått tar du fram degkrokar antingen på elvisp eller hushållsassistent för det är med denna du ska arbeta degen
  10. Tillsätt moroten till jäst/margarin- & fiberhusk-vätskan (som nu svällt och blivit lite ”slemmig”)
  11. Låt degkrokarna arbeta blandningen
  12. Tillsätt sedan innehållet i bunken från punkt 8 och låt arbeta på hög hastighet
  13. Tillsätt långsamt mjölblandningen under omrörning
  14. När du tillsatt allt, arbeta ytterligare några minuter med degkrokarna
  15. DEGEN ÄR KLADDIG och ska så vara
  16. Låt jäsa i 50minuter
  17. Häll sedan ut degen på mjölat bakbord och arbeta in så lite mer mjöl som möjligt, tills degen går att handskas lätt med. Arbeta helt enkelt på välmjölat bakbord och välmjölade händer, vänd degen i mjölet, knåda inte in den.
  18. Med mjölade händer delar du degen och formar bullar, tryck in russinen
  19. Lägg över på bakplåtspapper och låt jäsa 40minuter
  20. Pensla med valfri vätska för pensling
  21. Grädda i 225grader i ca. 8-10minuter (tills dom börjar bli lätt gyllenbruna) -men kom ihåg att färgen också beror på vad du penslat med