Mammas special, kycklinggryta med oregano och soltorkad tomat
Kyckling, champinjoner, salladslök, savoykål. Allt i en magiskt smakfull sås gjord på mixade soltorkade tomater, kokosmjölk, buljong, vinäger och lite redning i form av majsstärkelse. Grytan kokar också in med färsk oregano för smak och toppas vid servering med lite svartvinbärsgele. Servera med ris eller potatis
Ingredienser
600 gram | Kycklinginnerfile eller annan kycklingbit |
250 gram | Champinjoner, färska |
150 gram | Savoykål |
3 st | Stjälkar salladslök |
120 gram | Soltorkad tomat, gärna avrunnen ur olja |
2.5 dl | Kokosmjölk, asiatisk variant |
2 tsk | Vinäger |
2 dl | Buljong eller vatten |
3 tsk | Majsstärkelse för redning |
0.5 st | Kruka färsk oregano |
1 st | Salt |
1 st | Peppar |
1 st | Olja för stekning |
Gör så här
- 1. Börja med att salta och peppra kycklingen på bägge sidor, om du har valt större bitar kyckling kan du välja att strimla eller dela upp den.
2. Hetta upp olja i panna. Dela champinjoner i skivor och lägg i oljan. Stek ordentligt tills gyllene och välstekta. Salta och peppra under stektiden.
3. Skär upp salladslöken i tunna skivor och tillsätt till champinjonerna. Dela savoykål i strimlor och tillsätt även den. Stek allt tillsammans tills lök och savoykål svettas, dvs blir mjuk och glansig.
4. Ta av grönsakerna. Stek nu istället kycklingen på bägge sidor i oljad panna tills gyllene. Den behöver inte vara genomstekt.
5. Mixa soltorkade tomaterna med kokosmjölk, buljong och mjölet för redning. Blanda ner såsen och tillsätt även tillbaka kål, lök o svamp till kycklingen. Lägg även hela stjälkar oregano i grytan/ Blanda allt och låt redas av och puttra samman.
6. Låt puttra på svag värme några minuter tills kycklingen är genomstekt. Tiden varierar beroende av storlek på bitarna. Tillsätt mer vätska i form av vatten eller buljong om det skulle koka bort medan det puttrar.
7. När kycklingen är klar. Fiska upp oreganostjälkarna. Smaka av allt med alt och peppar. Men Toppa med lite färska oreganoblad och lite svartvinbärsgele vid servering.