Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Sonen såg detta i något barnprogram och kom med önskemål. ”Mamma, kan du göra sådana kringlor som här (visade på skärmen) men som jag tål?”. Jamen… OH… måste förstås försöka. Resultatet? Oh ja. Efter några justeringar SÅ gott. Med en underbart lätt krispig och seg skorpa men med ett mjukt och luftigt inre. Med en härlig söt/salt smak.
Du behöver:
- Deg enligt universalrecept HÄR men minska sockermängden till max 1/2 dl, går att skippa helt
- 2 tsk bikarbonat och 1 liter vatten till kokning -används INTE i degen
- Förslagsvis sesamfrön, eller vallmo (eller inget) att strö ovanpå.
- Flingsalt att strö ovanpå
Gör så här:
- Följs recept för degen med undantag för ändringen enligt ovan vad gäller sockret
- Låt degen jäsa 1 h
- Dela upp degen i 10-14 bitar (beroende av storlek som önskar på kringlorna)
- Arbeta degbitarna till bollar och rulla sen ut på mjölat bakbord till avlånga längder med fingertjocklek och ca. 25-30 cm i längd
- Forma kringlorna
- Lägg upp kringlorna på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa i ytterligare 20minuter
- Värm upp ugnen till 200 grader
- Koka upp vattnet och när du får bubblor, sänk temperaturen så att du håller dig precis under kokpunkt -d.v.s. inga bubblor men snudd på
- Tillsätt bikarbonat i vattnet (ger en fin yta till degen och en härligt krispigt seg skorpa när färdiggräddade
- Lägg försiktig ner kringlorna en efter en i vattnet och låt svälla i ca. 10 sekunder
- Fånga upp med hålslev och lägg tillbaka på bakplåtspapperet
- Arbeta med max 1-2 kringlor i taget så att du inte riskerar att låta dom ligga i vattnet för länge (då börjar degen lösas upp)
- Arbeta försiktigt med kringlorna
- Strö på ev. frön och flingsalt (saltet är verkligen viktigt för smaken) och låt grädda i ugnen i ca. 15 minuter (håll koll)
- Ta ut och låt svalna på plåten som dom är, ingen bakduk över
- KLART!