Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Följ recept för formfranska men
- Använd mörk sirap
- Tillsätt 1-2 dl valfri flingor/frön/bär (ex. 0,5-1 dl boveteflingor, 0,5 dl solrosfrön och 0,5 dl russin)
- Ändra mjölmixen till ex. mörkt bröd 3 dl majsmjöl, 2 dl bovetemjöl, 1 dl nyponskalmjöl eller nyponskalflingor, 1 dl rismjöl och 2 dl majsstärkelse
- Tillsätt ev. 1msk brödkryddor (anis, fänkål bl.a.)
- och även gärna 0,5-1 dl lingonsylt om så önskas (inget måste) -väger upp bra för tillägg av flingor som suger upp vätska och ger ljuvlig smak
- Fyll i oljad brödform
- Jäs i 45 minuter
- Olja brödets yta och strö på valfritt pålägg eller bara pudra på lite mjöl
- Grädda mitt i ugnen i 15 minuter i 225 grader, lägg grillfolie ovanpå för att skydda ytan, sänk temperaturen till 200grader och grädda ytterligare 45 minuter (totalt 1h)
- Ta ut och låt svalna innan du skär upp