Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt. Går enkelt även att modifiera för att bli fria från majs och ris, har själv bakat på hirs och quinoa.

Receptet är inspirerat från MyKitchenStories men min variant är förstås allergianpassad. Till topping testade jag 2 varianter, den ena en mjuk frosting och den andra en kristyr. Bägge syrliga, smaksatta med citron/lime. Kakorna får oerhört olika karaktär beroende av topping -testa vetja 50/50 men jag föredrar kristyren.

Kakan

Du behöver:

  • 1 dl finriven morot
  • 1 msk farinsocker eller muscavadosocker (obs för innehåll, ex. innehåller farinsocker av den torra varianten potatis)
  • 100 g rumsvarmt mjölkfritt margarin, jag använder Floras bredbara
  • 1 dl socker
  • 1 msk sirap, helst mörk
  • 1 tsk bakpulver
  • 3,5 dl mjölblandning (ex. 1 dl rismjöl, 1,5 dl majsmjöl och 1 dl majsstärkelse)
  • 1/2 tsk xanthangummi (går att utesluta men Xanthan ger en mer lättarbetad deg)
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära

Frosting (för hel sats kakor)

  • 150 g violifes falska philadephiaspread eller den hemmagjorda enligt recept HÄR
  • 1,5-2 dl florsocker
  • skal från 1/2 citron eller 1 lime

Kristyr

  • 3 dl florsocker
  • 1-2 msk vatten (ta lite i taget då mängden kan variera beroende av sort på florsocker utifrån innehållet)
  • skal från 1/2 citron eller 1 lime

dekorera med citron/limeskal/morot eller med färgade kokosflingor

Gör så här:

  1. Blanda samman margarin, socker, farinsocker, sirap och rivna morötter (krama inte ur utan behåll vätskan)
  2. Tillsätt bakpulver och kryddor
  3. Blanda sist ner mjöl + xanthan och rör ihop till en deg
  4. Dela degen i 2 och rulla ut till bakplåtslånga rullar
  5. Platta till med fingrarna eller gaffel
  6. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 15 minuter
  7. Ta ut och låt svalna
  8. Blanda samman frosting/kristyr och toppa kakan när kallnad.
  9. Dekorera och skär ut snittar
  10. Kakor med mjuk frosting bör förvaras i kylen.