Nomato
Tomatfri tomatsås.
Det är ju tyvärr inte alldeles för ovanligt att personer, framförallt barn, reagerar på tomater. Eftersom att tomater ofta är en basingrediens i många recept kommer här även min variant på en tomatfri tomatsås. Det finns mängder av varianter på liknande såser men det här är mitt recept med en liten hemlig ingrediens som jag i alla fall inte har sett någon annan använda sig av; nämligen vindruvor. Såsen fungerar både som en variant till tomatsås till köttfärssås men också att toppa pizzadegen med, eller att använda istället för tomatpuré i diverse grytor. Med lite chili i får du också enkelt en falsk chilisås.
Det bästa med det här receptet är att det är så otroligt enkelt. Allting sköter sig själv i ugnen. Bara att mixa samman för slutresultat sen.
Ingredienser
Tillsätt också peppar efter tycke
1 st | stor gul lök |
1 st | stor rå rödbeta (ca. 250g) |
1 st | stor rå sötpotatis (ca. 300g) |
2 st | morötter (ca. 200g) |
250 gram | röda vindruvor |
2 msk | olja |
1 msk | lönnsirap |
2 st | vitlöksklyftor |
3 st | lagerblad |
0.33 st | kruka färsk oregano (1/3) |
2 msk | balsamico eller annan mildare vinäger |
1 dl | vatten |
1 tsk | salt |
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader. Skala och hacka samtliga grönsaker men låt vindruvorna va hela, lägg allt i en gryta med lock tillsammans med oljan, sirapen, lagerbladen, hälften av vinägern och en knippe med oregano.
- Kör in grytan i ugnen i ca. 1h., tills allting i grytan mjuknar och tar smak av varandra. Ta sen ut och låt grytan svalna.
- Öppna, ta ur lagerblad och oreganokvistarna. Sleva ur alla ingredienser och mixa dessa släta med vattnet. Tillsätt även resten av vinägern och smaka av med salt och peppar.
- Frys gärna i små kuber med hjälp av isbitsformar.