Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja, nötter och margarin. Veganskt. Dessutom fri från majs och ris.

Kakor på olja helt enkelt. Modifierat mitt ursprungsreceptet som du finner HÄR. Även det receptet kan du göra helt utan majs och ris genom att byta mjölet helt mot bovete eller mot blandning bovete (2dl), hirs (3dl) och kokos (knappt 1dl).

Du behöver:

  • 4 msk olja (här har jag tagit olivolja av riktigt fin kvalitet eftersom att receptet gjordes åt en specifik familj där enbart olivolja finns att tillgå -se mitt val av olivolja på bilden nedan)
  • 2 dl kokosmjölk -jag använder Garants rosa, den asiatiska och tillsatsfria -inte kokosdryck (eller vatten men kokosmjölken kompenserar i smak den minskade fettmängden i förhållande till vanligt recept med margarin)
  • 2 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 6-7 dl mjöl (här har jag exempelvis tagit hirsmjöl (4 dl) och (2-3dl) bovete men även en blandning av majsmjöl/rismjöl funkar enligt originalrecept som du finner ovan (2dl vardera av majsmjöl, rismjöl, majsstärkelse + 1 dl klibbrismjöl alternativt bovetemjöl). HELT säkert kan du byta mjölet mot andra blandningar.
  • 2-3msk pepparkakskryddor (alternativt 1 tsk malen kryddnejlika, 1msk malen kanel, 1msk malen ingefära och 1/2 tsk malen kardemumma -gillar jag) JAG GILLAR NÄR PEPPARKAKOR VERKLIGEN SMAKAR PEPPARKAKOR så snålar INTE på kryddningen =)
  • Mjöl för utbak
  • VARKEN xanthan eller fiberhusk (vilket jag för den delen sällan tycker är direkt bra utbyte mot xanthan i småkakor, hellre skippar jag xanthan helt och kompenserar med mjöl)

Gör så här:

  1. Lägg sirap, socker, olja och kokosmjölk i en kastrull och koka upp tills allt socker löst sig.
  2. Blanda i pepparkakskryddor och låt sen vätskan helt svalna av
  3. Blanda samman mjölerna och bokarbonat
  4. Tillsätt vätskan till dom torra ingredienserna och rör ihop till en fortfarande något lös deg
  5. Plasta in bunken och kyl, gärna över natten (eller dagen)
  6. Ta ut en stund innan utbak
  7. Sätt ugnen på 175 grader
  8. Arbeta degen tills smidig, jobba in mer deg om det behövs (beror lite på vilka mjöler du använt)
  9. Kavla degen tunt på välmjölat bakbord (eller direkt på bakplåtspapper)
  10. Stansa eller skär ut former
  11. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter
  12. Låt svalna på plåten

Tips! Du behöver inte använda klassiska pepparkakskryddor, ta enbart kanel, kardemumma eller ingefära -eller: saffran!

Kakorna på bilden motsvarar en halv sats