Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Klassisk bulldeg med en lätt syrlig rabarberfyllning, härligt somrig variant till vaniljbullar. Grunden är mitt universalrecept, den som jag helst använder för att göra kanelbullar/vaniljbullar.

Du behöver:

Degen

  • 50g jäst för söta degar (helst)
  • 5 dl vatten
  • 150g mjölkfritt margarin, jag använder Floras bredbara
  • 1,5 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl kokosmjölk (ren asiatisk tillsatsfri) eller någon variant på vegansk yoghurt
  • 2 msk fiberhusk
  • 2 tsk xanthangummi (lite justerat utifrån grundrecept pga lösare fyllning)
  • 3 tsk bakpulver
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 12 dl mjölblandning (ex 4 dl vardera av majsmjöl, rismjöl/hirsmjöl och majsstärkelse men går att variera)
  • 1/2 tsk mald kardemumma

rabarberfyllningen

  • Ca 7 dl skurna småbitar av rabarber
  • 3,5 dl vatten
  • 1,5 dl socker (syltsocker om det funkar för er men vanligt går bra)
  • 3 msk majsstärkelse eller annat fint mjöl (4 om du inte kör syltsocker)
  • 1 vaniljstång
  • saft från 1/2 citron
  • Något att pensla bullarna med (smält margarin, kokosmjölk eller äppeljuice exempelvis)
  • Pärlsocker

Gör så här:

  1. Börja med degen
  2. Smält margarin
  3. Blanda i vatten, kokosmjölk och se så temperaturen blir kring 37 grader eller fingervarmt
  4. Smula jästen i bunke och häll över degvätskan och rör ut jästen
  5. Tillsätt socker, sirap, fiberhusk och blanda samman
  6. Låt vila va 5 minuter
  7. Arbeta samman vätskan igen
  8. Blanda alla torra ingredienser för sig och tillsätt till vätskan
  9. Arbeta degen väl
  10. Jag kör min deg i degblandare för bästa resultat
  11. Degen ska bli fast men kladdig
  12. Låt jäsa ca 45-60 minuter
  13. Medan degen jäser, gör fyllningen
  14. Blanda samman hackade rabarber med socker + delad o skrapad vaniljstång och allt vatten förutom 1/2 dl och koka upp, låt puttra ca 5-10 minuter så att rabarbern fullt ut mjuknar
  15. Blanda resten av vattnet med majsstärkelse och rör ner i kompotten
  16. Låt koka och tjockna, ta sen av från plattan och låt svalna, avsluta med att ha i citronsaften och fiska ur vaniljstången
  17. När degen jäst klart, dela i 2 och häll ut på mycket väl mjölat bakbord eller på bakplåtspapper -gör en del i taget
  18. Kavla eller tryck med händer försiktigt ut tills degen är en ca 1 cm tjock rektangel
  19. Bred ut hälften av fyllningen
  20. Rulla ihop, använd gärna bakplåtspapperet som hjälpmedel
  21. Skär ut bullar och lägg i bullformar
  22. Upprepa 18-21 med resten av degen
  23. Sätt ugnen på
  24. 225 grader och låt bullarna jäsa en andra gång medan ugnen blir varm
  25. Pensla bullarna och strö på pärlsocker
  26. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter, tills lite lätt gyllenbruna