Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Smakimitation men inte riktigt innehållsimitation. Raita är en indisk fräsch yoghurtsås. Här är min variant. Går att göra som en slät sås eller blandad med finhackade eller rivna grönsaker (helst gurka och tomat)

Du behöver:

  • 1dl veganmajonnäs enligt recept HÄR
  • 1dl kokosmjölk
  • 1tsk citronsaft
  • 1tsk äppelcidervinäger
  • 2tsk klibbrismjöl
  • 1 rågad tsk mald spiskummin
  • 1 näve färsk koriander eller mynta (jag föredrar koriander men smaken är som baken) -att variera mellan mynta och koriander ger 2 helt olika såser som passar olika till olika rätter. Se tips längst ner för ett par varianter. PS! Du kan även ta persilja istället för en persiljesås.
  • valfritt: 1/4 gurka och 1 tomat (går bra att skippa)
  • spiskummin att toppa med
  • saften från 1/2 lime

Gör så här:

  1. Förbered majonnäsen och ställ kallt (om du inte redan har färdig sådan)
  2. Koka upp kokosmjölk med citronsaft, äppelcidervinäger, klibbrismjöl och spiskummin och låt koka tills såsen tjocknar
  3. Ta av och ställ kallt för att kallna helt
  4. När såsen kallnat. Mixa samman spiskumminsåsen med majonnäsen, limesaften och koriandern eller myntan
  5. Sist blandar du i (eller skippar) finhackad tomat och gurka
  6. Toppa med aningens spiskummin

Tips!

Raita med mynta till lamm/kyckling med fruktig karaktär, gärna med lime i smaksättning eller ananassalsa o.s.v.

Raita med koriander till nöt/lamm/kyckling/fläsk med mer starka och mäktiga smaker så som curry eller tomat

Raita med persilja passar väldigt bra som tillbehör till nöt eller grillat, gärna som komplement till ex. en skysås -underbar till revbensspjäll