Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. veganskt.
En enkel och supergod mjuk kaka perfekt för julstämning med en touch.
Du behöver:
kakan
- 1 paket saffran
- 4 dl mjölblandning (ex. 2dl majsmjöl, 1dl klibbrismjöl, 1dl majsstärkelse)
- 1tsk xanthangummi
- 1 1/2 dl socker
- 1/2 tsk kardemumma
- 2 tsk bakpulver
- 50 g smält mjölkfritt margarin
- 2 dl valfri vätska, jag föredrar antingen 50/50 av kokosmjölk/vatten eller färskpressad apelsinsaft/kokosmjölk
- Olja och polenta eller majsmjöl som förslag för att smöra och bröa formen
glasyren
- 2,5 dl florsocker
- 1 tsk sirap
- 2-3 msk färskpressad apelsinsaft
topping
- kanderade apelsinskal, köpta eller hemmagjorda (recept HÄR)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader
- Smält margarin och låt svalna
- Blanda i saffran och vätskor i margarinet
- Blanda alla torra ingredienser för sig och blanda sedan i vätskorna
- Fyll i smörad o bröad eller bakplåtspappersklädd form (ex springform)
- Grädda mitt i ugnen i 30 minuter
- Ta ut och låt svalna
- Blanda samban glasyren, toppa kakan och strö över kanderade apelsinskal