Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. veganskt.

En enkel och supergod mjuk kaka perfekt för julstämning med en touch.

Du behöver:

kakan

  • 1 paket saffran
  • 4 dl mjölblandning (ex. 2dl majsmjöl, 1dl klibbrismjöl, 1dl majsstärkelse)
  • 1tsk xanthangummi
  • 1 1/2 dl socker
  • 1/2 tsk kardemumma
  •  2 tsk bakpulver
  • 50 g smält mjölkfritt margarin
  •  2 dl valfri vätska, jag föredrar antingen 50/50 av kokosmjölk/vatten eller färskpressad apelsinsaft/kokosmjölk 
  • Olja och polenta eller majsmjöl som förslag för att smöra och bröa formen

glasyren

  • 2,5 dl florsocker
  • 1 tsk sirap
  • 2-3 msk färskpressad apelsinsaft

topping

  • kanderade apelsinskal, köpta eller hemmagjorda (recept HÄR)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Smält margarin och låt svalna
  3. Blanda i saffran och vätskor i margarinet
  4. Blanda alla torra ingredienser för sig och blanda sedan i vätskorna
  5. Fyll i smörad o bröad eller bakplåtspappersklädd form (ex springform)
  6. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter
  7. Ta ut och låt svalna
  8. Blanda samban glasyren, toppa kakan och strö över kanderade apelsinskal