Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. och dessutom fritt från fisk.
Sill på aubergine eller valfri svamp.
Grundrecept AUBERGINE :
- aubergine
- salt
- vatten
- Dela aubergine på längden
- Skopa ur kärnorna (om det ä r mycket och stora)
- Dela återigen på längden (nu har du 4 klyftor)
- Skär auberginen nu i skivor på ca. 1cm i tjocklek
- Salta och låt stå några minuter för att bli av med den beska smaken
- Skölj av med vatten
- Koka upp vatten och förväll auberginebitarna i vattnet i ca. 5minuter (dom ska bara mjukna aningens, absolut inte mycket)
- Ta ur, låt svalna
- Nu kan du blanda skivorna i valfri smaksättning, gör det åtminstone några timmar -1dag innan servering
Grundrecept SVAMP (ex. portabello):
- svamp
- olja eller mjölkfritt margarin
- Skiva svampen tunt, eller så tunn som du vill ha ”sillen”
- Stek upp i olja eller margarin tills den börja bli lite brun men låt den inte steka för länge bara
- Ta av, låt svalna
- Nu kan du blanda svampen i valfri smaksättning, gör det åtminstone några timmar -1dag innan servering
TIPS! (jag gör så här) Du kan även ge sillen (bägge varianterna) lite extra smaksättning genom att låta den dra någon timme i en inläggning gjord på ingredienserna i snabb inläggning enligt recept HÄR
SMAKSÄTTNINGAR:
SENAPSSILL:
- 0,5 dl neutral olja
- 2 msk senap
- 1 msk sötning (socker eller honung -jag föredrar nästan honung här men kom ihåg att honung inte räknas som veganskt om du tillagar till en vegan)
- 1 msk vinäger (äppelcidervinäger går utmärkt)
- 1 näve färsk dill
- salt
- peppar
- rödlök
- 3 msk veganmajonnäs enligt recept HÄR (går att skippa också)
- Rör samman alla ingredienser förutom oljan, salt, peppar och dill i en skål
- Ta fram visp
- Strila ner oljan medan du vispar hårt
- Sist saltar och pepprar du och vänder ner finhackad dill
- KLART!
SKÄRGÅRDSSILL:
- 1dl veganmajonnäs enligt recept HÄR
- 0,5 liten vitlöksklyfta (eller skippa)
- skal och saft från 1 citron eller lime
- 2 msk tångkaviar
- 1 näve hackad dill
- finhackad rödlök
- salt
- peppar
- Blanda samman samtliga ingredienser
- salta och peppra sist
- KLART!
INLAGD SILL:
- 0,5 dl ättika
- 1 dl socker
- 1,5 dl vatten
- 1lagerblad
- 5 kryddpepparkorn
- rödlök
- morot
- purjolök
- Skala och skiva/hacka grönsakerna tunt (mängd väljer du själv)
- Koka upp alla ingredienserna och låt sen svalna
- KLART!
- Blanda i sillen
VITLÖKSSILL:
- 1dl veganmajonnäs enligt recept HÄR
- 1 liten näve hackad persilja
- 2msk hackad salladslök
- 1 vitlöksklyfta
- olivolja
- salt peppar
- Rör samman alla ingredienserna förutom oljan
- Strila ner olja tills önskad konsistens medan du vispar
- salta och peppra
RUCCOLASILL:
- ruccoladressing enligt recept HÄR
- Blanda sillen i färdiga dressingen
CURRYSILL:
- 1dl veganmajonnäs enligt recept HÄR
- 1msk currypulver (OBS. se innehållet utifrån dina allergier, kom ihåg att bockhornsklöver är en baljväxt/sojasläkting)
- 1/2 rött äpple
- 2msk hackad salladslök
- olivolja
- salt
- peppar
- Skala och finhacka äpplet
- Blanda samman alla ingredienser förutom oljan
- Strila i medan du vispar, använd mängd tills du är nöjd med konsistensen
- Salta och peppra