Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. och dessutom fritt från fisk.

Sill på aubergine eller valfri svamp.

Grundrecept AUBERGINE :

  • aubergine
  • salt
  • vatten
  1. Dela aubergine på längden
  2. Skopa ur kärnorna (om det ä r mycket och stora)
  3. Dela återigen på längden (nu har du 4 klyftor)
  4. Skär auberginen nu i skivor på ca. 1cm i tjocklek
  5. Salta och låt stå några minuter för att bli av med den beska smaken
  6. Skölj av med vatten
  7. Koka upp vatten och förväll auberginebitarna i vattnet i ca. 5minuter (dom ska bara mjukna aningens, absolut inte mycket)
  8. Ta ur, låt svalna
  9. Nu kan du blanda skivorna i valfri smaksättning, gör det åtminstone några timmar -1dag innan servering

Grundrecept SVAMP (ex. portabello):

  • svamp
  • olja eller mjölkfritt margarin
  1. Skiva svampen tunt, eller så tunn som du vill ha “sillen”
  2. Stek upp i olja eller margarin tills den börja bli lite brun men låt den inte steka för länge bara
  3. Ta av, låt svalna
  4. Nu kan du blanda svampen i valfri smaksättning, gör det åtminstone några timmar -1dag innan servering

TIPS! (jag gör så här) Du kan även ge sillen (bägge varianterna) lite extra smaksättning genom att låta den dra någon timme i en inläggning gjord på ingredienserna i snabb inläggning enligt recept HÄR

SMAKSÄTTNINGAR:

SENAPSSILL:

  • 0,5 dl neutral olja
  • 2 msk senap
  • 1 msk sötning (socker eller honung -jag föredrar nästan honung här men kom ihåg att honung inte räknas som veganskt om du tillagar till en vegan)
  • 1 msk vinäger (äppelcidervinäger går utmärkt)
  • 1 näve färsk dill
  • salt
  • peppar
  • rödlök
  • 3 msk veganmajonnäs enligt recept HÄR (går att skippa också)
  1. Rör samman alla ingredienser förutom oljan, salt, peppar och dill i en skål
  2. Ta fram visp
  3. Strila ner oljan medan du vispar hårt
  4. Sist saltar och pepprar du och vänder ner finhackad dill
  5. KLART!

SKÄRGÅRDSSILL:

  • 1dl veganmajonnäs enligt recept HÄR
  • 0,5 liten vitlöksklyfta  (eller skippa)
  • skal och saft från 1 citron eller lime
  • 2 msk tångkaviar
  • 1 näve hackad dill
  • finhackad rödlök
  • salt
  • peppar
  1. Blanda samman samtliga ingredienser
  2. salta och peppra sist
  3. KLART!

INLAGD SILL:

  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten
  • 1lagerblad
  • 5 kryddpepparkorn
  • rödlök
  • morot
  • purjolök
  1. Skala och skiva/hacka grönsakerna tunt (mängd väljer du själv)
  2. Koka upp alla ingredienserna och låt sen svalna
  3. KLART!
  4. Blanda i sillen

VITLÖKSSILL:

  • 1dl veganmajonnäs enligt recept HÄR
  • 1 liten näve hackad persilja
  • 2msk hackad salladslök
  • 1 vitlöksklyfta
  • olivolja
  • salt peppar
  1. Rör samman alla ingredienserna förutom oljan
  2. Strila ner olja tills önskad konsistens medan du vispar
  3. salta och peppra

RUCCOLASILL:

  • ruccoladressing enligt recept HÄR
  1. Blanda sillen i färdiga dressingen

CURRYSILL:

  • 1dl veganmajonnäs enligt recept HÄR
  • 1msk currypulver (OBS. se innehållet utifrån dina allergier, kom ihåg att bockhornsklöver är en baljväxt/sojasläkting)
  • 1/2 rött äpple
  • 2msk hackad salladslök
  • olivolja
  • salt
  • peppar
  1. Skala och finhacka äpplet
  2. Blanda samman alla ingredienser förutom oljan
  3. Strila i medan du vispar, använd mängd tills du är nöjd med konsistensen
  4. Salta och peppra