Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Med inspiration från https://maudonnermark.allas.se/silltarta-med-dillpicklad-lok/ blev det en allergivänlig variant på samma rätt. Påminner egentligen inspirationsmässigt också mycket om mina moussetårtor som går att göra både matiga och med efterrättsvariant enligt recept HÄR men ändå med smaksättning enligt Mauds matmagasin.

Du behöver:

Botten

  • en limpa kavring enligt recept HÄR, du kan även justera recept oerhört, jag gjorde ex. här senast helt utan majs och ris och även utan någon sylt/bär/frukt
  • 75 g smält mjölkfritt margarin

Fyllning

  • 5 st gelatinblad
  • 3 dl falsk majonnäs, antingen köpevariant eller enligt recept HÄR
  • 200g violifes spread ELLER helt enkelt mer falsk majonnäs, har provat bägge varianter
  • 200g matjessill
  • 1 dl finskuren färsk gräslök
  • 1 finhackad rödlök
  • 4 msk rom
  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Baka brödet och låt svalna, åtminstone något sånär
  2. Förbered majon
  3. Smula ner brödet och blanda med det smälta margarinet och forma till en massa
  4. Täck form med massan och grädda 5-10 minuter i 200 grader
  5. Ta ut och låt svalna
  6. Finhacka samtliga ingredienser till fyllningen och lägg gelatinblad i blöt
  7. Värm upp majonnäsen + violife (eller mer majo) långsamt i kastrull på låg värme, låt INTE börja koka.
  8. När varm, lägg i gelatinbladen och låt dessa smälta
  9. Ta av och låt svalna
  10. Blanda med fyllningen
  11. Fyll formen med kavringsbotten med fyllningen och ställ i kylen för att stelna några timmar eller helst över natten
  12. Toppa förslagsvis med rom, gräslök, rädisor och picklad rödlök, min snabbvariant på rödlöken finner du HÄR