smörgåstårta

Fritt från mjölk, ägg, gluten, fisk, skaldjur och soja bl.a. (men med balkväxt/sojasläkting kikärta)

Man kan förstås använda vilket valfritt bröd som helst av allergivänlig variant, antingen köpevariant eller hembakt, men jag tycker att denna botten mer inspirerad av tårtbotten ger den luftigaste och mjukaste, mest saftiga smörgåstårtan. Prova annat bröd också om så önskas (eller om kikärta inte tåls exempelvis). Har även ett annat recept på just mer tårtbotteninspirerad botten som kan passa till smörgåstårta och får återkomma till det här. Det här är dock min favorit.

Botten -delas i 2 lager på höjden (om den gräddas i springform får man alltså ut 4 halvmåneformar)

Du behöver:

  • Knappt 4dl kikärtsspad
  • 1,75dl socker
  • 2 dl majsmjöl
  • 1dl majsstärkelse
  • 1,5dl klibbrismjöl
  • 1dl rismjöl
  • 1tsk xanthangummi
  • 2tsk salt
  • 1/2dl olja eller smält avsvalnat mjölkfritt margarin

Gör så här:

  1. Vispa kikärtsspadet hårt i ca 5minuter (tills det blir vitt och riktigt fluffigt)
  2. Häll i socker och vispa ytterligare några minuter
  3. Blanda alla torra ingredienser för sig och vänd ner med slickepott, vänd runt tills smeten är homogen
  4. Tillsätt sist oljan och rör runt tills allt är sammanblandat
  5. Häll i bakplåtspappersklädd form av önskad form
  6. Grädda mitt i ugnen i 175grader , tiden beror både på ugnen och val av form till bottnen. Om du valt en runt springform som till tårtbotten och planerar att dela i flera lager är gräddningstiden ca. 45minuter. Väljer du istället en stor form, mer som ugnsplåt, blir gräddningstiden säkerligen halverad.
  7. Du kan sticka i kakan för att se att den är torr och färdiggräddad eller känna på den med ett finger, den ska kännas fast men lite med ”stuns”
  8. Ta ut och låt svalna helt innan du i iordningställer tårtan

Förslag på fyllning:

  • Leverpastej enligt recept HÄR
  • Veganmajonnäs enligt recept HÄR, gärna med dubblerad mängd kokosmjölk dock för något mildare ”majo”-smak.
  • Dill
  • Citron
  • svartpeppar
  • Örtsalt

smörgåstårta2

Iordningsställande:

  1. Blanda veganmajonnäsen med skal från citron och klippt dill samt örtsalt och svartpeppar, smaka av efter eget tycke.
  2. Jag blandar även i leverpastej i majonnäsblandningen.
  3. Skär upp bottnar
  4. Bred först på BARA leverpastej på bottnen och därefter majonnäsblandningen, varva med detta och bottnar.
  5. Toppa med bara majonnäsblandningen eller enbart neutral majonnäs
  6. Dekorera med grönsaker, frukt, sallad, skinkor o.s.v. Här har jag även använt krossade nachos.