Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Egentligen inte så mycket ett nytt recept som det är ett tips på hur man tämligen enkelt gör en lite rolig och lyxig dessert genom att komponera ihop andra recept, kanske rent av rester från frys och kakburkar.

Varva fruktkompott eller bara frukt/bär med kakor/granola/gräddad smuldeg eller mjuk kaka och glass/grädde/maränger/smörkräm mm. Här ser ni en variant med mjuk ljus kaka, basilika- och balsamicomarinerade jordgubbar och glass/kokosgrädde -toppat med krossade äggfria maränger.

Kakan

  • 100 g margarin
  • 2 dl socker
  • 3 dl mjölblandning (ex. 2dl majsmjöl, 1 dl majsstärkelse eller 1 dl vardera av majsmjöl, rismjöl/hirsmjöl och majsstärkelse)
  • 1/2 tsk xanthangummi
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,25 dl kokosmjölk, ren asiatisk tillsatsfri (går att byta mot vatten)
  • 2 tsk vaniljsocker
  1. Blanda samman alla torra ingredienser
  2. Smält margarin och blanda med kokosmjölken
  3. Rör ner vätskan i det torra, rör till smet
  4. Häll ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt, bred ut till ca 1 cm tjocklek
  5. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 15 minuter, ta ut och låt svalna
  6. Stansa ut i rätt storlek för det glas du ska servera i.
  7. Varva med fyllningarna i glas

Basilika- och balsamicomarinerade jordgubbar

  • 1 liter jordgubbar
  • 1/2 kruka basilika
  • 1 msk balsamico
  • 2 msk socker, gärna farinsocker eller kokossocker
  1. Hacka jordgubbarna
  2. Blanda alla ingredienser och låt stå åtminstone 15 minuter och dra till sig