Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

En väldigt enkelt och oerhört smakrik lax med smaker av sourcream och dill på allergivis.

Du behöver:

4 portioner

  • 4 laxfiléer
  • 2,5 dl kokosmjölk -ren tillsatsfri ex. Garants rosa (resultatet kommer att smaka allt annat än kokosmjölk)
  • 1 dl äppelmust/ofiltrerad juice (ex. Garants eller Innocent) -går att skippa eller byta mot mer kokosmjölk/eller vatten
  • 1 dl buljong eller vatten
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk senap (går att skippa)
  • 1 msk tomatpuré eller 3 msk chilisås/ketchup
  • 2 msk av kryddblandningen med smak av sourcream och dill som du hittar recept för HÄR (salt, socker, dill, vitlökspulver, lökpulver)
  • 1 msk hackad färsk eller fryst dill
  • 2 msk mjöl för redning (ex. klibbrismjöl eller bovetemjöl) -går att skippa
  • 1-2 msk olja till formen
  • peppar

Till servering

  • Servera med förslagsvis ris eller potatis
  • och en vitlökssås på falsk majonnäsbas, antingen utifrån recept HÄR med kikärtsbas eller recept HÄR på valfri bas av majs, ris, potatis, tapioka eller bovete exempelvis. Krydda majonnäsen med vitlök och persilja efter eget tycke


Gör så här:

  1. Olja en ugnsfast form
  2. Lägg i laxen
  3. Peppra laxen
  4. Vispa/mixa samman äppelmust, buljong/vatten, tomatpuré, vinäger, senap, kokosmjölk och mjölet till en homogen blandning
  5. Blanda sist ner kryddmixen och häll sen såsen över laxen
  6. Toppa med den färska/frysta dillen
  7. Kör in i ugnen på 15-20 minuter på 200grader