Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och nötter bl.a. Stanningen i sig är också vegansk ?

Det finns mängder av sätt för att göra en vegansk äggstanning till paj. Själv gör jag på mängder av vis, med olika baser och olika smaksättning. Grundtanken är att man har en krämig såsbas/vätska (inte för tunn) som man tillsätter mjöl (framförallt) men även fiberhusk/xanthan och aningens bakpulver i så att den vid gräddning i ugnen både lyfter och blir lätt men samtidigt gräddas så att den blir stabil och håller fyllningen på plats. Många gånger använder jag mig av exempelvis min bechamelsås (färdigkokt) men blandar i mer mjöl i efterhand, jag kan även ta någon av mina veganska majonnäser (gärna blandat med chilisås) och ge bindning i form av mjöl. Man kan i denna grundtanke använda sig av allt från potatispuré till salsa som grund. I stora drag brukar jag tänka 3 dl vätska/bas av konsistens påminnande om yoghurt till en stor paj, till dessa 3 dl vätska brukar ca 2-3 msk mjöl/stärkelse (majsstärkelse exempelvis men går att byta) och 1 tsk Fiberhusk + 1 krm vardera av xanthan och bakpulver vara en lagom nivå på utgångsläge. Man kan även finrivna i lite potatis eller morot för lite mer stabilitet, likaså kan man blanda i kokt ris osv. Det finns alltså mängder av sätt.

Här nedan följer dock mitt favoritrecept på en stanning som jag tycker genomgående fungerar för det mesta. Den bygger på samma princip som ovan, som ni snart kommer se. Basen är solrosfrön (melonkärnor funkar också utmärkt). Stanningen ger både en krispig yta och ett stabilt men ändå luftigt och lätt inre. Funkar till dom flesta typerna av pajer. Lite universal på det viset.

Du behöver:

 • stavmixer eller blender
 • 2 dl solrosfrön (eller likvärdigt substitut)
 • 2 msk mjölkfritt margarin (går att byta mot olja)
 • 1 dl kokosmjölk av ren asiatiskt, tillsatsfri variant (inte kokosdryck) – går dock att byta mot annan växtdryck/västgrädde eller vätska
 • 2 tsk vinäger (ex äppelcidervinäger) -bidrar smakmässigt
 • 1 tsk b-jäst (går att skippa om man vill)
 • 1 dl chilisås eller tacosalsa (alternativt krossade tomater eller ajvar relish exempelvis, om man gillar den smaken) -detta går att byta mot väldigt mycket, funktionen är 1. Smak På enkelt vis men främst 2. Utfyllnad av vätska i receptet
 • 50 g Violife spread, samma funktion som ovan och går därför att byta ut om så önskas
 • 2 msk majsstärkelse
 • 1 tsk fiberhusk
 • 1 krm bakpulver
 • 1 krm xanthangummi
 • salt
 • peppar
 • valfri smaksättning

Gör så här:

 1. Börja med att blötlägga fröna, gärna ett par timmar men om du kan så över natten
 2. Sila fröna men dom behöver inte vara helt torra
 3. Mixa samman solrosfrön med kokosmjölk, margarin, vinäger och b-jäst
 4. Mixa väl!
 5. Sila massan, arbeta runt rejält i frömassan för att få ut så mycket vätska som möjligt
 6. Man får ut ungefär 1,5 dl såsbas till stanningen så här, ibland mer och ibland lite mindre. Tips! Kasta för jösse namn INTE det bortsilade frökrosset. Det kan du både blanda i brödbak, lägga tillbaka lite i stanningen för krisp i pajen, torka i ugnen och blanda i müsli, blanda med 1-2 msk mjöl och göra en deg som du kan använda som pajbotten. Kasta INTE!
 7. Nu har du alltså 1,5 dl vätska men vi vill ha 3, så vi fyller ut. Mina förslag här är alltså att fylla ut med salsa/chilisås och violife. Mixa samman dessa. Behöver du fylla ut mer kan du tillsätta lite vatten. Målet är ändå en någorlunda trögflytande (yoghurtlik) vätska som bas
 8. Blanda sen vätskan med mjöl, Fiberhusk, xanthan och bakpulver
 9. Smaka av och krydda efter eget tycke
 10. Blanda stanning med eller häll över pajfyllning (obs, jag har alltid förgräddat pajdegen innan jag fyller den) -grundrecept för pajdeg till matpaj hittar du HÄR.
 11. Toppa eventuellt med vegansk ost.
 12. Grädda mitt i ugnen på 175-200 grader i ca 30 minuter (tiden varierar beroende av storlek på och fyllning i pajen), avsluta med lite grilleffekt dom sista 5 minutrarna för krisp.