Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
En superenkel, superspröd och makalöst god kaka där bara fantasin sätter stopp för variationsmöjligheterna både vad gäller smaker och former.
Du behöver:
- 100g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
- 1 dl florsocker (jag använder florsocker utan stärkelse eftersom att det i regel är potatisstärkelse i florsocker och det tåls inte här hemma, och jag tillsätter då ungefär 1tsk majsstärkelse till florsockret)
- 1msk vaniljsocker (alternativt vaniljpulver och lite mer florsocker)
- 1 dl majsstärkelse
- 1 dl majsmjöl
- 1/2 tsk xanthangummi
- 2-3krm bakpulver
Gör så här:
- Rör samman det rumsvarma margarinet med florsocker och vaniljsocker
- Blanda i majsmjöl, majsstärkelse, xanthan och bakpulver som du först blandat samman för sig
- Rör ihop till en jämn och lös (spritsbar) deg
- Spritsa ut kakorna på bakplåtspappersklädd plåt. Gärna med stjärntyll. Spritsa avlånga, runda, ringar, siffror, vågor, gubbar. Ja vad som helst.
- Sätt ugnen på 175 grader och kyl samtidigt kakorna så att degen stelnar och att kakorna håller sin form bättre
- Grädda mitt i ugnen i ca. 10minuter (beror lite på storlek av kakorna du spritsat så ha koll)
- Ta ut. Låt svalna på plåten (medan dom är varma kan du också skära upp, om du ex. spritsat långa strängar som du vill dela i flera mindre)
- Klara!
- Nu kan du doppa i choklad (mörk eller ljus), fylla med smörkräm, sylt, chokladspread, dekorera med kristyr o.s.v
Tips! För annan smaksättning.
- Citrus: riv i citron/apelsinskal i degen (ex. från 1 frukt/degsats)
- Kakao: tillsätt 2 msk kakao i degen
- Aromer: Tillsätt ex. mandelarom (falsk arom), bittermandelarom eller pepparmintsarom eller pepparmintsolja i degen (1krm/degsats)
- Kardemumma
- Muskotnöt
- Pepparkakskrydda