Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

En superenkel, superspröd och makalöst god kaka där bara fantasin sätter stopp för variationsmöjligheterna både vad gäller smaker och former.

Du behöver:

  • 100g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
  • 1 dl florsocker (jag använder florsocker utan stärkelse eftersom att det i regel är potatisstärkelse i florsocker och det tåls inte här hemma, och jag tillsätter då ungefär 1tsk majsstärkelse till florsockret)
  • 1msk vaniljsocker (alternativt vaniljpulver och lite mer florsocker)
  • 1 dl majsstärkelse
  • 1 dl majsmjöl
  • 1/2 tsk xanthangummi
  • 2-3krm bakpulver

Gör så här:

  1. Rör samman det rumsvarma margarinet med florsocker och vaniljsocker
  2. Blanda i majsmjöl, majsstärkelse, xanthan och bakpulver som du först blandat samman för sig
  3. Rör ihop till en jämn och lös (spritsbar) deg
  4. Spritsa ut kakorna på bakplåtspappersklädd plåt. Gärna med stjärntyll. Spritsa avlånga, runda, ringar, siffror, vågor, gubbar. Ja vad som helst.
  5. Sätt ugnen på 175 grader och kyl samtidigt kakorna så att degen stelnar och att kakorna håller sin form bättre
  6. Grädda mitt i ugnen i ca. 10minuter (beror lite på storlek av kakorna du spritsat så ha koll)
  7. Ta ut. Låt svalna på plåten (medan dom är varma kan du också skära upp, om du ex. spritsat långa strängar som du vill dela i flera mindre)
  8. Klara!
  9. Nu kan du doppa i choklad (mörk eller ljus), fylla med smörkräm, sylt, chokladspread, dekorera med kristyr o.s.v

Tips! För annan smaksättning.

  • Citrus: riv i citron/apelsinskal i degen (ex. från 1 frukt/degsats)
  • Kakao: tillsätt 2 msk kakao i degen
  • Aromer: Tillsätt ex. mandelarom (falsk arom), bittermandelarom eller pepparmintsarom eller pepparmintsolja i degen (1krm/degsats)
  • Kardemumma
  • Muskotnöt
  • Pepparkakskrydda