tomatsoppa

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

En oerhört underskattad maträtt enligt mig. Rester av soppan funkar sedan perfekt att servera som tomatsås till exempelvis med pasta och stora italienska köttbullar.

4-6personer

Du behöver:

  • 800g krossade tomater (använd en ren sort, Polpa är min favorit) alternativt färska gärna väldigt mogna tomater av samma mängd (kräver längre koktid med färska)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 stor röd lök
  • 2-3dl buljong (hemmagjord eller om du hittar en sort som du tål)
  • 2 lagerblad
  • 1-2tsk vinäger (lite beroende av syra i tomaterna)
  • salt
  • svartpeppar
  • 0,5-1dl kokosmjölk av krämigare variant (en med rent innehåll, utan tillsatser)
  • 1 kruka basilika (+ persilja om man väljer att ha det i majonnäsen)
  • 1 sats veganmajonnäs enligt recept HÄR
  • olja (förslagsvis oliv- eller raps)

Gör så här:

  1. Finhacka löken och pressa vitlöken
  2. Fräs löken i olja i en het gryta/kastrull tills den svettas (blir glansig)
  3. Tillsätt krossade tomater, buljong, vinäger, lagerblad och ca 10st basilikablad
  4. Låt koka upp, sänk värmen och låt puttra i ca 20minuter
  5. Salta och peppra efter smak
  6. Tillsätt i slutet kokosmjölken och smaka av med kryddning
  7. Mixa soppan slät om så önskas eller servera som den är
  8. Basilikamajonnäsen är enbart basilikablad (resterande bladen ur krukan) som mixas tillsammans med veganmajonnäsen och möjligen lite olivolja för en slätare konsistens

Serverade med vitlöksbröd enligt recept HÄR gräddat av favoritbrödet (recept HÄR)