Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

En asiatisk rätt med en underbar kombination av sötma och sälta. En av mina favoriter. Går även att göra en väldigt ”fri” variant

Du behöver:

  • 300-400g ryggbiff eller entrecote
  • 2 små gula lökar (en finhackad och en skivad)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1 purjolök (bara det gröna)
  • ca. 3 msk sötning (ex. farinsocker, rårörsocker eller lönnsirap)
  • 1 msk sesamolja (går att skippa vid allergi)
  • salt
  • peppar
  • 1msk tomatpuré
  • 1tsk valfri vinäger
  • 3-4 dl buljong eller vatten + mer salt
  • pak choi (valfritt)
  • persilja (valfritt)
  • sesamfrön (valfritt)
  • gärna lite sojafri ”sojasås” (köpt eller hemmagjord)
  • olja för stekning

Gör så här:

  1. Salta och peppra köttet
  2. Bryn yta i olja i het panna
  3. Ta av köttet och låt vila
  4. Fräs också upp den hackade löken i olja och ta av
  5. Ny kan du antingen strimla köttet eller finhacka eller köra i matberedare (vilket jag föredrar)
  6. Hetta upp ny olja i pannan
  7. Tillsätt köttröran/strimlet och den skivade löken
  8. Stek upp lite och tillsätt buljong, sesamolja, vinäger, sötning och tomatpuré
  9. Smaka av med salt och peppar
  10. Vänd sist ner pak choi
  11. Toppa med ”sojasåsen”, sesamfrön och persilja vid servering