Strasskakor

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

En superenkel, superspröd och makalöst god kaka där bara fantasin sätter stopp för variationsmöjligheterna både vad gäller smaker och former.

Du behöver:

  • 100g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
  • 1 dl florsocker (jag använder florsocker utan stärkelse eftersom att det i regel är potatisstärkelse i florsocker och det tåls inte här hemma, och jag tillsätter då ungefär 1tsk majsstärkelse till florsockret)
  • 1msk vaniljsocker (alternativt vaniljpulver och lite mer florsocker)
  • 1 dl majsstärkelse
  • 1 dl majsmjöl
  • 1/2 tsk xanthangummi
  • 2-3krm bakpulver

Gör så här:

  1. Rör samman det rumsvarma margarinet med florsocker och vaniljsocker
  2. Blanda i majsmjöl, majsstärkelse, xanthan och bakpulver som du först blandat samman för sig
  3. Rör ihop till en jämn och lös (spritsbar) deg
  4. Spritsa ut kakorna på bakplåtspappersklädd plåt. Gärna med stjärntyll. Spritsa avlånga, runda, ringar, siffror, vågor, gubbar. Ja vad som helst.
  5. Sätt ugnen på 175 grader och kyl samtidigt kakorna så att degen stelnar och att kakorna håller sin form bättre
  6. Grädda mitt i ugnen i ca. 10minuter (beror lite på storlek av kakorna du spritsat så ha koll)
  7. Ta ut. Låt svalna på plåten (medan dom är varma kan du också skära upp, om du ex. spritsat långa strängar som du vill dela i flera mindre)
  8. Klara!
  9. Nu kan du doppa i choklad (mörk eller ljus), fylla med smörkräm, sylt, chokladspread, dekorera med kristyr o.s.v

Tips! För annan smaksättning.

  • Citrus: riv i citron/apelsinskal i degen (ex. från 1 frukt/degsats)
  • Kakao: tillsätt 2 msk kakao i degen
  • Aromer: Tillsätt ex. mandelarom (falsk arom), bittermandelarom eller pepparmintsarom eller pepparmintsolja i degen (1krm/degsats)
  • Kardemumma
  • Muskotnöt
  • Pepparkakskrydda

4 kommentarer

  1. Charlotte Ekman

    Vad använder du för choklad?

    • Sara

      Här hemma är det bara vi vuxna som äter chokladen varpå risk för spår av är mindre viktig. Plamil är fri men risk för spår av soja. Malmö chokladfabrik sägs ha bra mjölkfri choklad. I regel tycker jag den hemmagjorda chokladen är säkrast.

  2. Tinis

    Kan man baka dem utan xantangummit?

    • Sara

      Det blir inte exakt samma resultat men annars är en grundregel att byta xanthan mot dubbel mängd Fiberhusk. Någon särskild anledning till att xanthan behöver undvikas?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2020 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑