Matsara

Allergivänlig Mat

VIKTIGT MEDDELANDE! Lite KAN skada massor!

 

NO MILK

Hade hoppats att jag skulle slippa behöva skriva detta inlägg, men nu känner jag att jag bara måste…

Med all ödmjukhet och med ALL välvilja Jag menar verkligen inte att vara otrevlig. MEN det här är viktigt. DET HÄR är avgörande för bl.a. min sons hälsa och liv!

  • Vet ni skillnaden på att vara intolerant och allergisk???
  • Att vara laktosintolerant vs. att vara mjölkproteinallergiker?
  • Att vara glutenintolerant vs. att vara allergisk mot spannmål så som ex. vete, havre, råg och korn?

Det här blandas ihop HELA tiden.

Många som är laktosintoleranta säger att dom ”tål inte mjölk” samtidigt som dom sen kan äta hårdost -men vad händer då när en allergiker säger ”jag tål inte”!?

När man frågar på restaurang om något är mjölkfritt svarar en del ”Ja vi använder bara laktosfria produkter” -vad händer om man som allergiker bara hade hört ”Ja”!?

När du ska köpa vetefria specialprodukter (står i glutenfria hyllan) kan glutenfria produkter innehålla vetestärkelse (tvättad och ”ren” i tillräcklig grad för att i Sverige få kallas ”fri”) -vad händer om du bjuder en allergiker utan att läsa innehållsförteckningen!?

DET ÄR EN JÄTTESTOR SKILLNAD.

Den här skillnaden kan betyda adrenalininjektioner och ambulansfärder, den här skillnaden kan betyda något MYCKET MYCKET värre än så!

Därför följer här en förenklad snabbundervisning. Kom ihåg att det fortfarande finns individuella variationer.

Det finns dessutom vissa ovanligare specialtillstånd av bl.a. allergisk karaktär. Men för att gå igenom dom vanligare ”klassikerna”. Här följer…

ENKEL SNABBKURS:

Laktosintolerans:  Orsakas av brist på enzymet laktas vilken i normala fall bryter ner laktos (mjölksocker) i mjölk. Graden av brist och därmed intolerans kan variera. Vid enzymbrist kan laktosen inte brytas ner och tas upp i tunntarmen utan fortsätter istället till tjocktarmen och bryts istället ner av tarmbakterier, vilket leder till  mag-tarm-symtom så som exempelvis buksmärtor, gasbildning och diarré. Kan också vara ett tillstånd sekundärt till ex. tarminflammation (ex. efter svår maginfluensa, vid andra inflammatoriska tarmsjukdomar, vid glutenintolerans).

Mjölkproteinallergi: Man reagerar med immunologiska överkänslighetsreaktioner mot ett eller flera av proteinerna i mjölk, kroppen får alltså en onormal ”försvarsmekanism” mot något som egentligen bör vara ”ofarligt”. Reaktionerna här kan också vara mag-tarm-symtom MEN det kan också vara eksem, utslag, klåda, beteendeförändringar men även LIVSHOTANDE TILLSTÅND eftersom att reaktionen egentligen inte utlöses från magen i sig utan kroppens systemiska försvar (flera organsystem) där antikroppar ”försvarar”.

LAKTOSFRIA MEJERIPRODUKTER: Mjölksockret kan brytas ner vid ex. lagringsprocesser (ost) men man kan även tillsätta laktasenzym i en produkt för att denna ska bryta ner laktosen (så att kroppen med brist på enzymet slipper) MEN dessa produkter innehåller fortfarande precis lika mycket MJÖLKPROTEIN och en allergikers reaktioner mildras därmed INTE. Även om ex. hårdost är laktosfri är den INTE mjölkproteinfri. Det är 2 helt olika saker.

Glutenintolerans = CELIAKI (definitionen glutenallergi är egentligen felaktig): Ett tillstånd där tarmen inte klarar av proteinet gluten som finns i vete, råg och korn (men även via kontamination i bl.a. havre). Gluten skapar hos dessa personer en inflammation i tunntarmen, en inflammation som skadar det viktiga tarmluddet  och därmed även skadar förmågan att ta upp nödvändiga näringsämnen via kosten. I sin tur leder det till näringsbrist och ohälsa. Mag-tarm-symtom är kopplade till tarminflammationen medan andra symtom ofta är kopplade sekundärt till dom skador på kroppen som inflammationen och näringsbristen orsakar. (Finns dock även flera variationer av denna diagnos)

Allergi mot spannmål så som vete, havre, råg och korn: ÅTERIGEN immunologiska överkänslighetsreaktioner mot ett eller flera av proteinerna i spannmålen (bl.a. gluten men fler än så). ÅTERIGEN, symtomen kan bestå av mag-tarm-symtom men även av hudreaktioner så som eksem, utslag, klåda men också beteendeförändringar men även här LIVSHOTANDE TILLSTÅND.

GLUTENFRIA produkter: I Sverige får man kalla en produkt för ”glutenfri” om den innehåller under en viss halt gluten (20ppm räknat), detta betyder egentligen inte att produkten är FRI i ordets rätta bemärkelse så som ”utan”. Därför kan produkterna alltså fortfarande innehålla delar av dom glutenhaltiga spannmålen, bara nivån håller sig under angivet referensvärde (ex. ”tvättad vetestärkelse”). Glutenlåg skulle enligt mig vara en bättre benämning. Många glutenintoleranta KAN tåla dessa produkter (absolut inte alla) med halter under denna nivå MEN det är betydligt ovanligare för en allergiker att tåla det. ”Ren havre” får ex. kallas glutenfri om den odlats på ett vis att kontaminationen anses vara under referensvärdet för ”glutenfri”  (uppmätta värden 5-20ppm), men har man en HAVREALLERGI är det ju JUST HAVRETman reagerar emot, halten av glutenproteinet är då totalt oväsentligt! Och även för vissa glutenintoleranta räcker inte denna ”låga” nivå, den är ju faktiskt inte ”fri”.

KORSREAKTIONER: Kroppens immunologiska försvar kan ibland ta fel. Den kan ibland reagera på proteiner som ”liknar” dom som man ”egentligen” är allergisk mot. Därför kan man som allergiker ibland vara tvungen att både undvika det man är allergisk mot men ÄVEN sådant som är närbesläktat eller strukturmässigt liknande.

”Lite kan väl inte skada”: Vet du? Kanske inte alltid MEN lite kan faktiskt skada VÄLDIGT mycket! Återigen, även SMÅ mängder kan ge livshotande reaktioner. Så… OM någon säger att dom är allergisk. Tro inte att du bara kan plocka bort fetaosten från salladen och sen är det bra… Tro inte att dom inte märker… Tro inte att ”lite inte skadar”… TRO INTE. FRÅGA istället! FRÅGA, ”men hur löser vi det här?” Dom som är allergiska (och intoleranta för den delen), och vi som är föräldrar till dom, vi är alla vana att hantera situationer. Och hellre att vi får skippa den där salladen helt, att det inte finns nå godis för oss, att vi inte får fika eller att vi får ta med hemifrån. Hellre det än att VI inte har valet att välja hälsan och livet. Låt allergikern eller den intoleranta SJÄLV svara på vad som går och inte går för variationerna är OÄNDLIGA och FAKTISKT: LITE kan skada MASSOR!

Förklaringarna och listan kan göras lång. Men då är det inte längre en snabbkurs. Jag hoppas att ni förstår skillnaden för den skillnaden kan verkligen vara avgörande.

Även om laktosintolerans kan vara jobbigt, inget alls att leka med, är ändå skillnaden mellan magont (menar absolut INTE att bagatellisera) och svullna och förträngda luftvägar VÄLDIGT stor!

Tack för ordet!

Om du har åsikter eller undrar något, hör gärna av dig!

© 2016 – matsara.se

2 kommentarer

  1. hej sara!
    vilken otoligt bra text, där du beskriver vad de är för skillnader…
    min son är spanmållsallergiker och mjölk,ägg och soya,har nu gjort en pärm till skolan där jag har tagit med din text(hoppas de är ok)

    mv Linda Olofsson

    • Vad roligt att du tycker det. ? Det är ju så viktigt att det blir rätt. Självklart får du använda texten. Lycka till med skolan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑