11538991_10152563892582255_6549396939301167585_o

Fritt från ägg, mjölk, gluten och soja bl.a.

Det här behöver du:

  • 1sats UNIVERSALDEG
  • Mjöl vid utbakning (gärna klibbrismjöl)
  • Olja för fritering
  • socker att doppa munkarna i

Gör så här:

  1. Gör degen!
  2. Jag arbetar degen nuförtiden så lite som möjligt efter jäsningen. Har välmjölade händer, plockar ur degbitar försiktigt med storlek om ca. 1pingisboll vardera.
  3. Rullar dom till bollar först. Degen räcker till ca. 25st. Sticker sedan med ett mjölat finger hål i mitten på bollen och snurrar runt tills den form som en munk
  4. Lägger degmunkarna på bakplåtspapper eller på stor yta och låter jäsa ytterligare 20-30min under bakduk.
  5. Friterar sedan i olja på ca. 170-180grader. Lägg munkar i oljan, lägg dom bortåt ifrån dig så att oljan inte skvätter.
  6. Vänd dom med lämpligt verktyg (inte metallskaft) när de börjar bli gyllenbruna.
  7. Tar kanske totalt 1minut/munk men flera går att fritera samtidigt.
  8. Ta ur munkarna och lägg på ex. hushållspapper för att torka.
  9. Lägg sedan i en burk som du fyllt med socker och vänd runt dom alternativt lägg dom i en gammal sockerpåse (av papper) och  skaka.
  10. Klart!

Låt ligga på hushållspapper/servett på tallrik.

Servera helst dagsfärska! (torkar nog åtminstone något fortare än vanliga) men går även utmärkt att köra 10sekunder i mikro om dom hunnit torka (blir supermjuka då igen).

saffransmunkar

Tips!

  1. För smaksatta munkar, blanda smaksättning (ex. saffran eller pepparkskrydda till julen) antingen i den varma degvätskan eller i socker/sirap/filmjölksblandningen. Går även att tillsätta vid utbak om man kommer på lite sent att man vill ha smaksättning eller om man kanske vill dela en deg i 2 smaker.
  2. Välj storlek på munkar själv, gör stora, gör mini, eller kläm ut smeten med sprits (och klipp av) för avlånga belgiska munkar (men då måste du ha lite mindre mjöl i degen)?! Minibollar är nyhetens behag här hemma =)
  3. Doppa i smält choklad (Ex. Plamil mjölkfri, strö på önskvärt strössel) eller ta på glasyr (florsocker + vatten+färgsättning) och därefter strössel.