Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Delar ur en helhet

Det här är alltså den bästa paneringen. Den passar perfekt för att panera fisk, schnitzel, nuggets eller även frönsaker och frukt. Paneringen bygger på ett förfarande i 3 steg, man kan dock använda enbart delar av förfarandet och få till olika friterade resultat för olika och varierade användnignsområden.

Grunden som synes i länkat recept enligt ovan går ut på att man:

 1. Vänder det som ska paneras i fint mjöl.
 2. Doppar det som ska paneras i frityrsmet.
 3. Vänder det som ska paneras i valfri panering.

Alla stegen går dock alltså att fritera var för sig. Här ser du ett exempel på hur och varför man skulle välja de oliak stegen utanför sin helhet.

 1. Vänd i fint mjöl och fritera. Här är det bäst att krydda/marinera innan. Vänd sedan det som ska friteras i riklig mängd fint mjöl, ex. potatismjöl eller majsstärkelse, jag tycker potatis blir bäst här. Det är bra om ytan/kryddningen är åtminstone fuktig så att mjölet fastnar ordentligt. Fritera. Fritera också ganska hårt och förhållandevis länge. Du märker att det blir krispigt. Ta ur och låt rinna av på galler eller hushållspapper. Här får du ett lite seg-krispigt resultat. Passar utmärkt att sen tärna eller skiva upp som det är som en del i ex. en sallad, eller att glazera i någon sås, ex. BBQ, sweet chili eller annan siatisk sås. Ytan kommer också att vara ojämn varpå såsen får underbart bra fäste. Passar utmärkt för koerans friterad kyckling exempelvis. En favorit hemma hos oss.
 2. Vänd i fint mjöl, doppa i frityrsmet coh fritera. Här kan du välja att krydda antingen innan steg 1 eller i frityrsmeten. När du vänt i mjöl kommer frityrsmeten att få bra fäste. Gör frityrsmeten lite tjockare, lite som yoghurt i konsistens -d.v.s. ta lite mindre vatten. Doppa i smet och fritera. Fritera tills gyllene och krispig. Låt rinna av på galler eller hushållspapper. Blir en tempuralik fritering som resultat, som den klassiska friterade kycklingen, räkan eller fläsket på kinarestaurangen. Funkar utmärkt för just detta men också för friterad frukt, ex. banan, eller för friterade grönsaker. Räcker som det är, går att äta rakt av eller med sås (ex. sötsur sås). Även denna går bra att glazera, den släta och lite tjockare ytan som man får till komer att suga åt sig mycket sås och ge ett saftigt resultat.
 3. Vänd i fintmjöl, doppa i frityrsmet, panera och fritera. Krydda i valfritt steg. Variera panering beroende av tycke och önskat resultat. Tack vare det fina mjölet får frityrsmeten bra fäste och paneringen i sin ur fäster bra i frityrsmeten. Fritera tills gyllene och krispig. Låt rinna av på galler eller hushållspapper. Resultatet blir otroligt krispigt och paneringen lossnar inte. Ofta bäst just som nuggets, fiskpinnar, schnitzel, panerad fisk eller annat där ultra-krispigt önskas. Ofta populärt hos barn, även stora – vuxna- barn.

TIPS! Den magiska koreanska såsen i bild får du om du tar nedanstående ingredienesr och kokar och låter reducera till hälften.

 1.  1 dl chilisås/mixad tacosalsa eller liknande
 2. saft och skal från 1 lime
 3. 1/4 dl sesamolja
 4. 1/4 dl kokossirap, honung eller lönnsirap
 5. 1/2 dl falsk teryaki/hoisin/coconut aminos (sojasubstitut)
 6. 1 tsk riven färsk ingefära
 7. 1 riven/pressad vitlöksklyfta
 8. 1/2 dl vatten