Banan- & löksallad
Det är ett tillbehör som är bara just sådär lagom knäppt att det faktiskt funkar. Tipset kommer ifrån en middagsbjudning för många år sedan, jag tyckte det lät helt galet men bara älskade det när jag väl provat. Passar utmärkt som tillbehör framförallt till grillat men även kött och exempelvis lax tillagat på annat vis. Kombinationen av bananens sötma och lökens skarphet tillsammans med en enkel vinägrett är verkligen pricken över i till sommargrillningen. Salladen är så saftig, nästan som salsa, att sås nästan blir överflödigt. Ytterligare smaksättning går också att variera, flera förslag kommer.
Ingredienser
2 st | Stora bananer |
1 st | Stor gul lök |
3 msk | Finhackad persilja eller annan valfri ört så som basilika eller gräslök |
0.5 dl | Olja |
2 msk | Äppelcidervinäger |
1 st | Valfritt med lite sötma, ex någon nypa socker |
1 st | Nypa salt eller ett par |
1 st | Nypa peppar eller ett par stycken |
Gör så här
1. Finhacka löken och örterna. Blanda örter och lök med vinägrett som du gjort av olja, vinäger, salt och peppar.
2. Skiva bananen i slantar eller halvmånar och rör ner i lökblandningen. Tillsätt ev mer tillägg i form av smaksättning så som hackad chili, vitlök, paprika, soltorkad tomat eller mjölkproteinfri/vegansk variant på fetaost. Rör samman.
3. Låt stå 5 minuter innan servering. Går bra även att förbereda i god tid inför måltiden, syran från vinägern ser till att bananerna inte blir brun så fort.