Belgiska våfflor
Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
God både som efterrätt och till frukost. Funkar även utmärkt att fylla ut med riven morot exempelvis för matigare variant. Smaksätt också eventuellt med kardemumma eller kanel. Servera med valfria tillbehör så som sylt och vegansk variant på grädde. Fungerar också at servera som matig förrätt toppad med exempelvis allergianpassad skagenröra eller mjölkfri variant på gräddfil, rom, räkor och finhackad rödlök.

Ingredienser
Mjölblandningen går i vanlig ordning att variera beroende av vad som tåls och föredras.
1 dl | majsmjöl |
1 dl | rismjöl eller hirsmjöl |
1 dl | majsstärkelse |
0.5 tsk | fiberhusk |
1 tsk | xanthangummi |
2 tsk | vaniljsocker |
2 tsk | bakpulver |
0.5 tsk | salt |
3.5 dl | vatten (3,5-4 dl) |
0.5 dl | apelsinjuice, äppeljuice eller ananasjuice (alternativt mer vatten) |
2 msk | Olja alternativt smält mjölkfritt margarin |
1 st | olja att pensla järnet med |
Gör så här
- Blanda samman alla torra ingredienser.
- Tillsätt alla våta ingredienser under omrörning, olja/margarin sist, och rör till en homogen smet. Mixa gärna smeten med stavmixer för helt slät konsistens. Smeten ska dock vara tjock.
- Hetta upp våffeljärnet. Det finns mängder av varianter på olika utformning av dessa järn för tjockare våfflor. Pensla eller spraya järnet med olja redan innan upphettning. Hetta upp.
- När järnet är hett. Fyll på med smet för att täcka upp formarna med ca. 3/4, fyll inte överfullt eftersom att smeten sväller.
- Stäng och grädda tills gyllenbruna. Upprepa och kom ihåg att olja järnet mellan våfflorna.
Tips!
Tänk på att ett gammalt järn fortfarande innehåller spår av allergener och att man därmed kan reagera på denna mängden kontamination.