Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Smaksätt din cheesecake på valfritt vis.
- Pepparkaka -använd pepparkakor till botten och toppa med smulade kakor, ha eventuellt även några krossade i fyllningen
- Apelsin -skal från 1-2 apelsiner, saft från 1/2-1
- Lime -skal från 2-3 lime, saft från 1
- Citron -skal från 2 citroner
- Kaffe -blanda i 1-2 msk Nescafé som du smält i halva mängden hett vatten och sen låtit svalna
- Choklad -2-3 msk kakaopulver
- Kaffe + choklad -både punkt 6 och 7
- Frukt/bär -byt ut 100g av färskosten mot 100g uppkokad, kallnad, mixad frukt/bär (ex. Jordgubb, hallon, blåbär eller äpple/päron -både äpple och päron kan behövas mer än 100g -smaka av)
- Oreo -blanda i hackade oreokakor och gör kakbotten av oreokakor enligt recept HÄR
- Vit choklad -tillsätt 75-100g smält vit choklad i fyllningen, minska gelatinmängden med 1/2 blad
- Passionsfrukt -Tillsätt innehåll ur 6 passionsfrukter (med eller utan kärnor är valfritt, förslagsvis utan i fyllningen men toppa med några med kärnor)
- Saffran -blanda i 1 pkt saffran i den varma gelatinblandningen
Du behöver:
Botten
- Ca 3-4 dl krossade kakor av valfri sort. Personligen föredrar jag mördegskakor enligt recept HÄR men du kan även ta pepparkakor eller oreokakor exempelvis. Även rester av ex muffinssmulor eller något misslyckat torrt bakverk funkar
- 50-75g mjölkfritt smält margarin
Fyllningen
- 400g falsk färskost enligt recept HÄR eller violifes falska philadelhiaspread eller annan valfri falsk färskost
- 3 gelatinblad
- 2 dl florsocker
- 3 tsk vaniljessens (eller vaniljpulver/vaniljsocker/urskrp ur vaniljstång
- 1 nypa salt
- 2,5 dl kyld fast kokosgrädde (garants lila)
Gör så här:
- Börja med botten.
- Sätt på ugnen på 175 grader
- Krossa/mortla kakorna och blanda med smält margarin till en smulig deg
- Bred ut på botten till en form med löstagbar kant -ca 20-22 cm i omkrets
- Grädda mitt i ugnen i 10 minuter -går att skippa men gräddningen ger mer spröd botten
- Ta ut för att svalna helt
- Gör nu fyllningen
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter
- Värm hälften av färskosten i kastrull (ska inte koka), ta av från plattan och smält gelatinbladen i den -låt sen svalna
- Mixa/vispa samman resten av färskosten med florsocker, vanilj, salt och eventuell smaksättning
- Vispa också i den avsvalnade gelatin/färskost-blandningen
- Vänd sist i kokosgrädden, se till att allt blandar sig men försök att inte vispa runt för mycket
- Smaka av
- Fyll i formen och frys i några timmar (Ca 2-3h ger perfekt resultat iaf i vår frys)
- Ta ut ca 20-30 minuter innan servering om du inte nyligen fryst den för då kan den vara perfekt direkt