Köttfärssås
Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a
Det finns på annat håll mängder av recept på köttfärssås/bolognese som är naturligt tämligen allergivänliga men den här varianten är både enkel och går snabbt att tillaga, kräver inte något långkok, och är dessutom sådär lätt gräddig som jag vet att många ändå önskar av sin köttfärssås. Dessutom den perfekta såsen att använda i lasagne. Köttfärssås går också bra at servera både med pasta och med ris/potatis. Pasta av allergivänlgia varianter finns i oändliga former och med oändligt många varierande innehåll att köpa, något för alla. Men det går även att göra pasta själv, för den som vill. Tål man inte tomat går det utmärkt att göra såsen med den tomatfria varianten av ”Nomato” som jag också bjuder recept för på hemsidan och i min kokbok. Man kan även byta ut tomaterna mot brunsås eller pepparsås, tro mig.
Ingredienser
500 gram | Blandfärs eller annan valfri färs |
1 st | liten gul eller röd lök |
3 st | vitlöksklyftor |
3 msk | tomatpuré |
2 tsk | vinäger |
0.5 tsk | socker eller sirap |
1 tsk | salt (1-2), gärna örtsalt |
2 krm | mald svartpeppar |
400 gram | krossade eller passerade tomater |
1 dl | kokosmjölk |
1 tsk | valfria örter, förslagsvis 0,5 tesked vardera av basilika och oregano, torkad eller fryst |
1 st | olja för stekning |
Gör så här
- Hetta upp olja i pannan. Skala och finhacka eller riv lök och pressa eller riv vitlök. Fräs i panna tills den svettas/blir glansig. Tillsätt färsen och låt steka på hög temperatur för riklig karamellisering av ytan, detta ger bättre smak. Rör runt och stek tills helt tillagad.
- Tillsätt tomatpuré, vinäger, socker och orterna. Salta, peppra och krydda efter eget tycke men med vägledning i måtten.
- Tillsätt krossade/passerade tomaterna och kokosmjölken och låt puttra ca. 15 minuter. Smaka av och krydda ev. mer.
- En sås som sen får och hinner småputtra under lock en lite längre stund blir alltid med fyllig i smakerna och därmed också godare.