Potatisgratäng
Vad är godare än potatisgratäng som tillbehör? Ingen sås behövs ens till denna krämiga och smakrika variant. Gör gratängen med enbart potatis eller byt en del av potatisen mot andra valfria rotfrukter så som morot, palsternacka och sötpotatis för en rotfruktsvariant på gratängen. Krämigheten fås av både att potatisens stärkelse frigörs när den kokas upp med vätskan men också av att man sedan tillsätter en redning till gratängen innan gräddning, vilket gör att man faktiskt även kan byta ut potatisen helt mot andra rotfrukter.
Ingredienser
500 gram | Potatis, fast variant |
1 st | 1-2, Vitlöksklyftor |
0.5 st | Gul lök, gärna stor variant |
1 msk | Olja för stekning |
125 ml | Kokosmjölk (1,25 dl) |
125 ml | Vatten (1,25 dl) |
1 tsk | Äppelcidervinäger |
0.5 tsk | Salt |
1.5 krm | Svartpeppar |
0.5 krm | Vitpeppar, valfritt |
1 st | Redning i form av 1/2 dl vatten, 1 msk majsmjöl, 1/2 msk majsstärkelse och 1 krm fiberhusk |
0.5 dl | Riven vegansk ost, valfritt (fungerar också bra med ströbröd |
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala och skiva potatisen runt. Skala o dela löken, skiva den också tunt.
3. Hetta upp en gryta med olja. Tillsätt potatis, lök och vitlök och stek under omrörning utan att låta det ta färg. Tillsätt kokosmjölk, vatten, vinäger o kryddningen. Koka upp och låt småputtra i ca. 5 min.
4. Ta av från plattan. Rör ihop redningen för sig och blanda sen ner i potatisblandningen. Rör samman allt och häll i en ugnsfast form. Platta till.
5. Toppa eventuellt med den veganska osten eller ströbröd. Grädda mitt i ugnen i 45 minuter.
7. Ta ut och låt stå några minuter innan servering.