Potatisgratäng

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta!

1

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 1

Inga röster än så länge! Var den första att betygsätta detta inlägg.

Vad är godare än potatisgratäng som tillbehör? Ingen sås behövs ens till denna krämiga och smakrika variant. Gör gratängen med enbart potatis eller byt en del av potatisen mot andra valfria rotfrukter så som morot, palsternacka och sötpotatis för en rotfruktsvariant på gratängen. Krämigheten fås av både att potatisens stärkelse frigörs när den kokas upp med vätskan men också av att man sedan tillsätter en redning till gratängen innan gräddning, vilket gör att man faktiskt även kan byta ut potatisen helt mot andra rotfrukter.

 

Ingredienser

500 gram Potatis, fast variant
1 st 1-2, Vitlöksklyftor
0.5 st Gul lök, gärna stor variant
1 msk Olja för stekning
125 ml Kokosmjölk (1,25 dl)
125 ml Vatten (1,25 dl)
1 tsk Äppelcidervinäger
0.5 tsk Salt
1.5 krm Svartpeppar
0.5 krm Vitpeppar, valfritt
1 st Redning i form av 1/2 dl vatten, 1 msk majsmjöl, 1/2 msk majsstärkelse och 1 krm fiberhusk
0.5 dl Riven vegansk ost, valfritt (fungerar också bra med ströbröd

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala och skiva potatisen runt. Skala o dela löken, skiva den också tunt.

3. Hetta upp en gryta med olja. Tillsätt potatis, lök och vitlök och stek under omrörning utan att låta det ta färg. Tillsätt  kokosmjölk, vatten, vinäger o kryddningen. Koka upp och låt småputtra i ca. 5 min.

4. Ta av från plattan. Rör ihop redningen för sig och blanda sen ner i potatisblandningen. Rör samman allt och häll i en ugnsfast form. Platta till.

5. Toppa eventuellt med den veganska osten eller ströbröd. Grädda mitt i ugnen i 45 minuter.

7. Ta ut och låt stå några minuter innan servering.