Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Dessutom utan jäst och den ena vegansk.
Smörgåstårta på lite enklare och snabbare vis med bröd utan jäst. Kavringbröd ger utmärkt smörgåstårtebröd. 1,5 sats gräddat i springform på 24 cm ger 3-4 laget. Jag justerade dock receptet en aning så som följer.
1 tårta (3-4 lager)
Du behöver:
- 10 dl mjölblandning (ex. 3 dl majsmjöl, 3 dl ris-/hirsmjöl och 3 dl majsstärkelse och 1 dl bovete -går att variera mjölblandning på mängder av vis)
- 2 tsk xanthangummi
- 3 tsk salt
- 3 tsk brödkryddor
- 4 tsk bikarbonat
- 2,5 dl kokosmjölk (Ren asiatisk, tillsatsfri -inte ”dryck”) -funkar dock att byta ut mot vatten med aningens mindre ”fyllighet” i smaken
- 2 dl vatten
- 1,5 dl sirap (mörk eller ljus)
- 1,5 dl äppelmos
- 3 tsk äppelcidervinäger
- olja att pensla med
- något att smöra och bröa formen med (ex. olja och majsmjöl)
Gör så här:
- Värm upp ugnen till 175 grader
- Blanda samman alla torra ingredienser för sig och att våta för sig
- Blanda samman
- Smöra och bröa en springform, använd gärna bakplåtspapper i botten.
- Fyll smeten i formen
- Släta till ytan
- Pensla med olja
- In i ugnen i 45-60 minuter
- Låt svalna HELT innan du skär upp
Fyllning
Mixa samman
- 5-6 dl falsk majonnäs (köpt eller hemmagjord)
- 300 g falsk Philadelphia/färskost (violifes köpta rekommenderas, annars hemmagjord)
med
Vegansk: 1/2 dl riven pepparrot och 1 stor finhackad rödlök
EJ vegansk: 200 g leverpastej (köpt eller hemmagjord) -finns även veganska varianter på detta men ingen jag gillar i smaken
Bred fyllningen mellan lagren och toppa med. Förbered gärna dagen innan. Kyl.
Dekoratiosförslag
Det gula runt bägge är krossade majskrokar med morotssmak som jag blandat med örtsalt (istället för standard i form av ostbågar). Tårtorna är dekorerade med sallad, pastrami/skinka, rostbiff, räkor, cocktailtomater, rädisor, gurka, persilja respektive ärtskott, tångkaviar, avokado, rädisor, cocktailtomater, gurka och dill.