Tres leches
En ljus kaka, pickad med gaffel och dränkt i en söt mjölkdryck för bästa möjliga saftighet. Sist toppad med grädde och eventuellt lite kakao.
Det var väldigt länge sedan som jag åt en icke-allergianpassad variant av den här kakan, men här kommer ett uppriktigt försök till imitation. Initialt gjord på förfrågan från en specifik följare men nu tillgänglig för er alla.
Ingredienser
3 dl | vitt rismjöl TILL KAKAN |
1 dl | potatismjöl alternativt 1,25 dl majsstärkelse för en sats TILL KAKAN |
2 dl | strösocker TILL KAKAN |
2 tsk | vaniljsocker TILL KAKAN |
2 tsk | bakpulver TILL KAKAN |
1 tsk | xanthangummi TILL KAKAN |
0.5 krm | salt TILL KAKAN |
1 dl | neutral olja, ex. rapsolja TILL KAKAN |
2.5 dl | kokosmjölk TILL KAKAN |
1.5 dl | evaporerad kokosmjölk (eller 1,5 dl kokosmjölk uppkokad med 1 msk socker och sedan avsvalnad) TILL FYLLNINGEN |
0.5 dl | smält mjölkfritt margarin TILL FYLLNINGEN |
0.5 krm | salt TILL FYLLNINGEN |
2 dl | vispbar vegansk grädde, ex. schlagfix TILL TOPPINGEN |
1 tsk | gelatinpulver (valfritt för stabilitet) utblandat i 1 msk vatten TILL TOPPINGEN |
1 msk | kakao att pudra över TILL TOPPINGEN |
Gör så här
Gör så här:
- Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
- Blanda samman samtliga torra ingredienser till kakan och rör sen i de våta.
- Blanda till en jämn smet och häll smeten i en smörad och bröad eller bakplåtspappersklädd form på ca 20×30 cm i storlek. Fördela jämnt i formen.
- Grädda mitt i ugnen i 25 min
- Ta ut och låt svalna bara aningens, picka sedan hål med gaffel över hela kakan.
- Blanda samman fyllningen och dränk hela kakan med den. Låt kakan suga upp vätskan och svalna helt.
- Nu är det dags för toppingen. Börja med gelatinet om du önskar stabilitet. Blanda ut gelatinet i vatten och låt svälla. Värm sen upp gelatinet över vattenbad så att det smälter. Vispa grädden hårt och tillsätt gelatinet försiktigt några droppar i taget.
- Toppa kakan och kyl någon timme. Färdig att serveras och bör gärna tas ut ur kylen en stund innan servering så att den serveras rumstempererad, inte kylskåpskall.
- Toppa med kakao vid servering.
Tips!
Använd det här förfarandet för en mjuk och saftig kaka även i andra smaker.