Våfflor / Frasvåfflor
Fritt från ägg, mjölk, gluten och soja bl.a.
Underbara frasvåfflor. Lika gott och uppskattat hos barn som hos vuxna. Välj dina tillbehör efter tycke.
![](https://i0.wp.com/matsara.se/wp-content/uploads/2015/06/vafflor3-scaled.jpeg?resize=600%2C400&ssl=1)
Ingredienser
Mjölblandningen går förstås att varier beroende av vad som föredras eller tål.
1.5 dl | majsmjöl |
2 dl | majsstärkelse |
1 dl | rismjöl eller hirsmjöl |
0.5 tsk | xanthangummi, alternativt 1 tsk fiberhusk |
1 tsk | bakpulver |
0.5 tsk | salt |
1 msk | vaniljsocker |
4.5 dl | kallt vatten, gärna delvis kolsyrat vatten för extramycket fras) |
100 gram | smält mjölkfritt margarin alternativt neutral olja, ex. raps (1dl) |
1 st | olja/margarin för pensling av våffeljärnet |
Gör så här
- Blanda samman alla torra ingredienser för sig. Tillsätt vätskorna och vispa till en jämn smet.
- Olja in våffeljärnet första omgången medan fortfarande kall. Hetta sedan upp järnet.
- Olja på nytt in järnet och fyll med smet. Grädda tills gyllenbruna, var noga med att inte öppna järnet för tidigt – det ska enkelt gå att öppna när ytan är färdiggräddad.
- Upprepa, men kom ihåg att olja järnet mellan våfflorna.
Tips!
Våfflorna fungerar utmärkt som efterrätt, går bra att smaksätta med lite kanel, saffran eller kardemumma i smeten också. För lite matigare variant fungerar det utmärkt at blanda i lite finriven morot, grovriven potatis, riven broccoli, mixad avokado o.s.v. i smeten.
OBS! Tänk på att ett gammalt järn fortfarande innehåller spår av allergener och att man därmed kan reagera på denna mängden kontamination.