mjol2mjol1

En fråga vi ofta får från omgivningen är varför vi alla äter samma mat i vårat hushåll? Varför inte bara vår allergiske son får sin mat medan vi andra äter ”vanlig” mat? Egentligen vill jag bara svara. DÄRFÖR. Det är vår familj, vårt hem och vårt liv. Men ja. Men jag inser faktiskt att det är en fullt berättigad fråga, i alla fall om man inte själv är insatt i allergier och om man inte tänkt igenom frågan riktigt ordentligt.

Men om vi säger så här, om vi bortser från hur det skulle kännas för ett allergiskt barn att ALLTID vara annorlunda, att alltid få annat och att aldrig få smaka eller dela med sig… Om vi också bortser från arbetet det skulle innebära att faktiskt behöva laga flera OLIKA måltider till varje mål mat…. Vi kanske också ska bortse ifrån att matkunskaperna självklart faktiskt ökar om man själv smakar och äter av specialkosten, att det helt plötsligt sätter lite mer motivation, kärlek och själ i maten om det inte ”bara” är till någon annan… Ja… om ovanstående inte räcker som skäl så ska du nu få ta del av det faktiskt absolut viktigaste och tydligaste skälet av dom alla:

Det stora skälet går att sammanfatta i ett ord: KONTAMINATION eller helt enkelt FARA!, OTRYGGHET kanske är ett ännu bättre ord?
Jag har tidigare skrivit ett inlägg som berör just det här, hur känslig man kan vara och hur små spår faktiskt kan skada väldigt mycket (det hittar du HÄR).

Att laga specialkost, mat som absolut inte under några omständigheter får vara kontaminerat är ett stort jobb i sig. Att göra detta i ett hushåll eller i ett kök där man samtidigt eller precis innan, kanske även några dagar tidigare, tillagat något som absolut inte får finnas i specialkosten är närmast en omöjlighet. Åtminstone i längden. Jag är väl införstådd i att allergier varierar i allvarlighetsgrad och känslighet och därför får man, om vi då fortfarande ska bortse från motiveringen om att slippa utanförskap, förstås ta detta i beaktande. Hur svåra är allergierna och hur många allergier har man? Men realistiskt. Om du har ens 3 allergier, låt oss nu kalla allergenerna för gifter, skulle det verkligen kännas tryggt att ha specialkosten bredvid och i närheten av dessa gifter? I vårt fall pratar vi om betydligt fler allergier, vi talar om över 40 födoämnesallergier. Hur säker tror ni att maten skulle vara om jag vid sidan om specialkosten skulle hantera dessa 40 sk. gifter? Visserligen är det livsfara det handlar om för oss, men ärligt talat skulle jag ändå inte vilja riskera att mitt barn ständigt skulle behöva drabbas av upprepade reaktioner med magont, eksem, klåda och besvärad nattsömn heller.

Är det svårt att ta in? Ni vet när man öppnar en mjölpåse, titta riktigt noga… hur tät är mjölpåsen? Erkänn att det sipprar ut lite mjöl under påsen. Observera dessutom hur det dammar av att du bara öppnar påsen. Vad händer om du spiller påsen? Du ser här ovan ett litet exempel på ett missöde hemma hos oss, en påse med rismjöl som råkar välta…. Ser ni kontaminationen? Ser ni hur mjölet sprider sig, över ytor, mat, köksredskap, över mig och faktiskt även dammade rejält i luften? Hur kan jag vara säker på att jag får bort allting? Nu är rismjöl just en säker produkt här hemma, men om det hade varit vetemjöl… Hade jag med gott samvete kunnat laga mat åt sonen här i köket inom närmsta framtiden, även efter städning? Hade han kunnat äta den maten utan reaktioner? Och jag LOVAR; det är inte bara mjöl som kontaminerar. Födoämnesproteiner sprids via luft vid tillagning, tillredning, uppkok. Dom sprids via händer, köksredskap, disken och kontaminerade kläder. Från yta till yta….

Sammanfattningsvis. Vi har gjort det val som vi har gjort i vårt hem, i vårt liv och med vår familj av anledningar bundna till.

1. Trygghet (minimerad kontaminationsrisk)

men faktiskt bortser vi INTE heller från

2. Gemenskap (att kunna äta samtidigt, tillsammans, dela och att kunna göra detta utan fara)

även om

3. LÄTTJA säkert också finns med (inte tänker jag stå och laga olika mat åt allihopa)

Dessutom är det inget fel på specialkost! Det smakar hur gått som helst och det innehåller en massa näring, precis som mat ska göra!

Lämna ett svar

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>