Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt. Dessutom oerhört enkelt att variera mjölsorter för att ex. göra fri från majs, ris eller bovete också för den delen.

Receptet är inte nytt utan har funnits så länge som receptet för bästa paneringen men såhär blir receptet enklare att hitta vid sökning.

Det är verkligen oerhört enkelt att göra egen frityrsmet. Receptet görs så enkelt som med mjöl, bakpulver och vatten/kolsyrat vatten + eventuell smaksättning och förtjockningsmedel. Bra att ta ganska stor del ”fint” mjöl/stärkelse för krispigare resultat.

Om du vill och tål så har även Santa Maria en mjölk-, ägg- och glutenfri frityrsmet att köpa.


Du behöver:

  • 2,5 dl mjölblandning, ex. 1 dl rismjöl och 1,5 dl majsstärkelse eller 2,5 dl bovetemjöl alternativt annan valfri variant  
  • (+ev. något kryddmått xanthangummi) -förtjockningsmedel 
  • + 1 tsk bakpulver 
  • någon nypa salt eller kryddor om så önskas
  • Vill man ha mer färg vid fritering kan man även tillsätta någon tsk florsocker
  • 1,5-2 dl vatten/kolsyrat vatten beroende av önskad tjocklek på smeten samt om förtjockningsmedel används eller inte

Gör så här:

  1. Blanda samman torra ingredienser
  2. Rör sedan ihop torra ingredienser med vattnet
  3. Låt vila en aning innan användning för bästa resultat.
  4. När du friterar får du bäst resultat om du först vänder det du ska fritera i mjöl, sen doppar i frityrsmet och friterar. Smeten fastnar så mycket bättre på det viset.