MUNKAR

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta!

3

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 3

Inga röster än så länge! Var den första att betygsätta detta inlägg.

 

Fritt från ägg, mjölk, gluten och soja bl.a. Veganska!

Jag minns så otroligt väl den där dagen på vårmarknaden. Utropet: ”Färska munkar, kom och köp!” ljuder i högtalarna. Den otroligt ljuvliga doften av söta, nyfriterade färska munkar sprider sig över marknaden. Där står jag med mitt multiallergiska barn, han som ”inget tål”. Det blir inga färska munkar för oss på marknaden. Inte ens om det skulle råka finnas veganska eller glutenfria sådana. Ett faktum som snabbt förvandlades till en utmaning. ”Vi ska också få våra munkar innan den här helgen är slut” tänkte jag. Mycket riktigt. Munkar blev det. Det här är ett av både familjens och följarnas favoritrecept. Ett av mina första riktigt lyckade recept. Det är också ett recept som jag justerat under årens gång och ett recept där ni nu får ta del av slutversionen, så som den bakas hos oss idag. Det hår fortfarande att justera ytterligare beroende av vad ni föredrar eller tål i bl.a. mjölväg. Och jag lovar; det är inte så otäckt eller svårt att fritera som många tror.

Ingredienser

Du behöver också olja för fritering (ex. rapsolja, solrosolja, kokosolja eller majsolja) samt socker att vända munkarna i. Man kan även doppa munkarna i glasyr istället och toppa med strössel exempelvis.

25 gram Jäst för söta degar
75 gram Mjölkfritt margarin
2.5 dl Vatten eller växtdryck
0.5 dl Kokosmjölk eller något mjölkfritt yoghurtsubstitut
0.5 dl Ljus sirap
0.5 dl Socker
1 msk Fiberhusk
2 dl Majsmjöl
2 dl Majsstärkelse
2 dl Rismjöl eller hirsmjöl
1 tsk Bakpulver
0.5 tsk Xanthangummi

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Det går även att använda sig av torrjäst för munkarna men jag föredrar den färska.
  2. Smält margarinet och tillsätt vattnet. Se till att degvätskan är fingervarm innan du fortsätter. Häll degvätskan över jästen och blanda samman. TIllsätt socker, sirap, kokosmjölk och fiberhusk. Vispa samman och låt sedan svälla i 10 minuter.
  3. Blanda samman mjöler med bakpulver och xanthangummi och tillsätt sedan till de våta ingredienserna. Arbeta samman degen ordentligt, gärna med degkrokar eller degblandare. Låt degen jäsa i 45-50 minuter.
  4. Efter jäsning. Häll ut degen på mjölat bakbord. Kämpa emot lusten att arbeta in mer mjöl trots att degen känns kladdig. Det är så det ska vara. Kladdig deg = saftigt resultat. Mjöla istället in händerna rikligt och upprepa under utbakningens gång.
  5. Hur du formar munkarna är upp till dig. Antingen delar du degen i ca. 25-30 delar, rullat till bollar och sticker ett hål igenom som du arbetar ut med redskap eller finger. Alternativt kavlar du ut degen på bordet till ca. 2 cm i tjocklek, stansar ut ringar för munkarna och sedan hål i dessa. Låt munkarna jäsa på nytt under bakduk medan du hettar upp oljan.
  6. Hetta upp oljan till ca. 170-180 grader. OBS! Ha lock i närheten ifall du skulle behöva lägga på. När oljan är het friterar du munkarna några i taget tills gyllenbruna på bägge sidor. Ta ur- Låt rinna av på hushållspapper eller galler. När något avsvalnade, vänd i socker. Även kanel/socker-blandning är utsökt.

Tips!

Munkarna fungerar utmärkt att frysa, bara ta ut och mikra försiktigt.