Inga röster än så länge! Var den första att betygsätta detta inlägg.
Jag har länge sagt att när man väl lär sig det här med emulsion kan man göra sås/dressing av nästan vad som helst som bas. Här gjord på solrosfrö, olja och vatten och smaksatt på ett par olika vis. Resultatet är en majonnäs-liknande bas som går att variera med smak men även att späda ut för olika konsistens och användningsområde.
ANNONS
Ingredienser
1 dl
solrosfrön
2 dl
vatten för blötläggning enbart
1.5 dl
vatten för emulsionen (rumsvarmt)
2 dl
neutral olja (förslagsvis raps) för emulsionen
1 st
vitlöksklyfta
1 tsk
äppelcidervinäger
1 tsk
citronsaft
1 tsk
senap
0.5 tsk
salt
1 st
näve valfri ört
Gör så här
Börja med att blötlägga frön. Bara lägg fröna i en skål med vattnet för blötläggning och låt stå minst 30 minuter.
Sila av fröna och blanda med det nya vattnet. Se till att vattnet är rumsvarmt, d.v.s. likvärdigt med oljan så att emulsionen inte skär sig.
Mixa samman fröna med vattnet till en lätt grynig massa. Mixa väl.
Fortsätt mixa medan du sakta tillför oljan, först några droppar i taget och sen en tunn stråle. Genom att du mixar kommer du att blanda ner luft och få allting att gå ihop sig i en fin emulsion. Resultatet är en majonnäs-liknande bas med ganska neutral smak som går att variera i smak med mängder av olika kryddningar men även att späda ut för olika konsistens och användningsområde.
Här har jag valt att fortsätta på spåret på majonnäs-liknande smak också, har därför mixat i vitlök, citronsaft, vinäger, salt och senap.
Jag har sen också valt att spä ut den tjockare majonnäsen med mer vatten och tillsatt dill samt också citronskal till en dressing som passade min laxsallad.
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta.