Sås/dressing av solrosfrön
Jag har länge sagt att när man väl lär sig det här med emulsion kan man göra sås/dressing av nästan vad som helst som bas. Här gjord på solrosfrö, olja och vatten och smaksatt på ett par olika vis. Resultatet är en majonnäs-liknande bas som går att variera med smak men även att späda ut för olika konsistens och användningsområde.
Ingredienser
1 dl | solrosfrön |
2 dl | vatten för blötläggning enbart |
1.5 dl | vatten för emulsionen (rumsvarmt) |
2 dl | neutral olja (förslagsvis raps) för emulsionen |
1 st | vitlöksklyfta |
1 tsk | äppelcidervinäger |
1 tsk | citronsaft |
1 tsk | senap |
0.5 tsk | salt |
1 st | näve valfri ört |
Gör så här
- Börja med att blötlägga frön. Bara lägg fröna i en skål med vattnet för blötläggning och låt stå minst 30 minuter.
- Sila av fröna och blanda med det nya vattnet. Se till att vattnet är rumsvarmt, d.v.s. likvärdigt med oljan så att emulsionen inte skär sig.
- Mixa samman fröna med vattnet till en lätt grynig massa. Mixa väl.
- Fortsätt mixa medan du sakta tillför oljan, först några droppar i taget och sen en tunn stråle. Genom att du mixar kommer du att blanda ner luft och få allting att gå ihop sig i en fin emulsion. Resultatet är en majonnäs-liknande bas med ganska neutral smak som går att variera i smak med mängder av olika kryddningar men även att späda ut för olika konsistens och användningsområde.
- Här har jag valt att fortsätta på spåret på majonnäs-liknande smak också, har därför mixat i vitlök, citronsaft, vinäger, salt och senap.
- Jag har sen också valt att spä ut den tjockare majonnäsen med mer vatten och tillsatt dill samt också citronskal till en dressing som passade min laxsallad.