Tres leches

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta!

0

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än så länge! Var den första att betygsätta detta inlägg.

En ljus kaka, pickad med gaffel och dränkt i en söt mjölkdryck för bästa möjliga saftighet. Sist toppad med grädde och eventuellt lite kakao.

Det var väldigt länge sedan som jag åt en icke-allergianpassad variant av den här kakan, men här kommer ett uppriktigt försök till imitation. Initialt gjord på förfrågan från en specifik följare men nu tillgänglig för er alla.

Ingredienser

3 dl vitt rismjöl TILL KAKAN
1 dl potatismjöl alternativt 1,25 dl majsstärkelse för en sats TILL KAKAN
2 dl strösocker TILL KAKAN
2 tsk vaniljsocker TILL KAKAN
2 tsk bakpulver TILL KAKAN
1 tsk xanthangummi TILL KAKAN
0.5 krm salt TILL KAKAN
1 dl neutral olja, ex. rapsolja TILL KAKAN
2.5 dl kokosmjölk TILL KAKAN
1.5 dl evaporerad kokosmjölk (eller 1,5 dl kokosmjölk uppkokad med 1 msk socker och sedan avsvalnad) TILL FYLLNINGEN
0.5 dl smält mjölkfritt margarin TILL FYLLNINGEN
0.5 krm salt TILL FYLLNINGEN
2 dl vispbar vegansk grädde, ex. schlagfix TILL TOPPINGEN
1 tsk gelatinpulver (valfritt för stabilitet) utblandat i 1 msk vatten TILL TOPPINGEN
1 msk kakao att pudra över TILL TOPPINGEN

Gör så här

Gör så här:

  1. Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
  2. Blanda samman samtliga torra ingredienser till kakan och rör sen i de våta.
  3. Blanda till en jämn smet och häll smeten i en smörad och bröad eller bakplåtspappersklädd form på ca 20×30 cm i storlek. Fördela jämnt i formen.
  4. Grädda mitt i ugnen i 25 min
  5. Ta ut och låt svalna bara aningens, picka sedan hål med gaffel över hela kakan.
  6. Blanda samman fyllningen och dränk hela kakan med den. Låt kakan suga upp vätskan och svalna helt.
  7. Nu är det dags för toppingen. Börja med gelatinet om du önskar stabilitet. Blanda ut gelatinet i vatten och låt svälla. Värm sen upp gelatinet över vattenbad så att det smälter. Vispa grädden hårt och tillsätt gelatinet försiktigt några droppar i taget.
  8. Toppa kakan och kyl någon timme. Färdig att serveras och bör gärna tas ut ur kylen en stund innan servering så att den serveras rumstempererad, inte kylskåpskall.
  9. Toppa med kakao vid servering.

Tips!

Använd det här förfarandet för en mjuk och saftig kaka även i andra smaker.