Saffranslängd

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Underbart god saffranslängd med smak av mandelmassa men på falskt vis men ändå på enkelt sätt.

2 normalstora längder

Du behöver

  • 1 sats universaldeg enligt recept HÄR
  • 1 g saffran
  • 1 tsk kardemumma

fyllningen

  • 300g violifes falska färskost för enklaste tillvägagångssätt eller 1,5 sats av färskost enligt recept HÄR men utan smaksättning (jag har även andra recept på falsk mandelmassafyllning på annat vis enligt recept HÄR)
  • 3 dl florsocker
  • 1/2 dl kokosgrädde (garants)
  • 1-2 krm bittermandelarom (falsk smak utan allergen)
  • 3 msk vaniljsocker
  • 2 msk majsstärkelse

Gör så här:

  1. Förbered degen, tillsätt saffran och kardemumma till den varma degvätskan
  2. När färdigjäst, kavla ut på välmjölat bakbord eller direkt på bakplåtspapper
  3. Rör samman fyllningen och bred ut på degen
  4. Rulla ihop degen
  5. Dela sen degen antingen i 2 delar för 2 normalstora längder eller låt vara i en del för en extrastor längd
  6. Klipp längden enligt anvisning HÄR
  7. Låt på nytt jäsa i ca 20 minuter
  8. Sätt ugnen på 225 grader
  9. Pensla med smält margarin
  10. Strö på pärlsocker
  11. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter
  12. Ta ut och låt svalna

6 kommentarer

  1. Dorothy

    Kom som på beställning när jag just fått hem 10 kuvert billig saffran från Matsmart!!! Tack Sara, denna ska jag baka.

  2. katarina

    Hej, jag skrev till dig på Instagram men kanske bättre att ställa frågan här 🙂. Tänkte baka din saffranslängd på universaldegen. SÅ pepp på den! Jag tål dock mandelmassa och vanlig laktosfri färskost så tänkte testa med det. Undrar om jag rakt av bara kan ta mandelmassa i fyllningen, istället för: florsocker, kokosgrädde, vaniljsocker och bittermandelarom? Eller tror du att någon av dessa fyllnings-ingredienser behövs utöver riktig mandelmassa? Och till sist, har du nån tanke om hur mycket mandelmassa jag bör använda på ett ungefär?
    Vore jättetacksam för din feedback på detta! 🙂
    Mvh Katarina

    • Sara

      Hej kära du. Har inte sett att du skrivit på instagram, skumt 🤔 men har haft lite problem med insta i ett par dagar 🙈 Iaf. Ja! Använd mandelmassa. Det jag tror att du möjligen behöver är lite vätska (ex mjölk) att blanda ut mandelmassan till bredbar konsistens med. Du får också skippa färskosten, den behövs inte om du har mandelmassa här. Ca 2-3 dl bredbar mandelmassa blir nog bra, tillsätt eventuellt någon msk majsstärkelse så att mandelmassan (beroende på sockermängden i) inte flyter ut ur längden. Med det sagt var det över 11 år sedan som jag ens rörde mandelmassa 🙈 Lycka till!

      • katarina

        Tusen tack för ditt svar Sara! Skumt att mitt meddelande inte syns på insta 🤷🏼‍♀️
        Jag har dock redan köpt 300 gr philadelphia 😄 Såg fram emot hur krämigt innehållet i längden skulle bli med färskost 😁 Tror du det funkar med både mandelmassa och färskost om jag t.ex bara tar hälften av mängden färskost? 😊🤔 Eller kan jag kanske använda färskosten att blanda mandelmassan med istället för mjölk, för att få den bredbar?
        Tack än en gång för hjälpen❣

        • Sara

          Du kan säkerligen ta 50/50 färskost/mandelmassa om du vill (kan säkert bli gott) men säkert ändå någon msk majsstärkelse eller så för att stabilisera fyllningen

          • katarina

            Tack Sara för svaret! Ska bli kul att testa 🙂👍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑