Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja men även fritt från majs och ris
Nu har ja g kört några månader med min utmaning: utan majs och ris också. Eftersom att vi inte har många andra mjölsorter att ta till blev bovete det enda som kvarstod. Här kommer min utvärdering och lite tips och trix. Utmaningen fortsätter dock så det kan tänkas att jag fyller på lite här allteftersom.
Som ni säkert märkt är basen i vår matlagning just majs och ris, både när det kommer till mjöl för bakning men även när det kommer till matlagning. Jag har länge även använt delvis bovete men i det stora hela egentligen enbart minimalt. På senare tid har jag utmanat mig till att även laga mat och baka utan både majs och ris, av det vi då tål här hemma kvarstår bovete. Därför har jag testat att leva med bovete som enda mjölsorten. Det har fungerat förvånansvärt bra. Tänkte förstås att detta ska kunna komma till användning för någon som kanske tål just bovete men inte majs och ris och delar våra andra allergier och delar därför med mig.
Bovete är trots sitt namn boVETE inte besläktat med vete. Bovete är inte ens ett gräs utan faktiskt en ört. Det svåraste med multiallergi och bovete skulle enligt mig vara att hitta ett bovete fritt från kontamination eller åtminstone med sådan grad av kontamination att man klarar det. Detta eftersom att bovete, precis som så mycket annat, körs i fabriker med allergener. Bovete finns att köpa både i butiker och på nätet, både från svenska och utländska återförsäljare. Bovete går att handla som bl.a.
- helt bovete
- krossat bovete
- boveteflingor
- bovetemjöl
- bovetegröt
- bovetekex
- bovetepuffar
- bovetepasta
Tidigare har jag ofta ansett att bovete är lite för ”kraftigt” i smaken för att användas i någon större utsträckning. Jag har tyckt att det lätt ger en bismak som jag inte varit fullständigt nöjd med. Nu vill jag nog omvärdera detta påstående. Absolut har bovete en kraftigare och mindre neutral smak än vad majs och ris har, men det är också smaker som man kan använda till sin fördel. Med kryddning gör sig bovete just som bäst, mycket bättre än majs och ris. Exempelvis med brödkryddor eller med kanel, kardemumma, kakao eller juicer/fruktpuré (gärna äpple eller päron) som neutralisering kommer bovete verkligen fram på det bästa sättet. Oerhört gott i bakning, framförallt när det kommer till bröd men faktiskt även mycket väl fungerande i exempelvis pannkaka, plättar och våfflor. Det som är oerhört bra med bovete är dess bakegenskaper. Jag skulle tveklöst påstå att av alla mjöler jag någonsin använt är bovete ändå det som allra mest liknar vete i sina egenskaper. Det är ett mjöl som många gånger står stabil utan både xanthangummi och fiberhusk. Det är ett mjöl som klarar sig själv helt utan tillägg av stärkelse (mer än vad jag vill säga om majs exempelvis). Så, var inte rädd för att testa.
Hur du omvandlar ett recept till bovete?
Av recepten jag hittills testat på bovete är sammanfattningen att man får ta aningens mindre mjöl, ungefär 1/5 mindre (dvs om receptet innehåller 5 dl mjöl ta istället bara 4 dl bovetemjöl). För enkel matematik tar du ordinarie mjölmängd gånger 0,8 för att få ut mängden bovete du ska använda. Ex. om ett recept innehåller 5 dl mjöl tar du 5 x 0,8 = 4 (= 4 dl bovete). För övrigt fungerar recepten att rakt av översätta till byte från majs och ris till bovete. Dessutom har jag märkt att det går att utesluta xanthan när man byter mot bovetemjöl. Jag har också utvecklat några helt nya recept med enbart bovete som mjöl, både för bröd och fika, och lagt upp på bloggen (sök bovete så får du enkelt upp dom flesta recepten -annars kan du be om hjälp). För övrigt rekommenderar jag framförallt att testa att använda bovete som enda mjölet i exempelvis:
- tortillas
- läfsor
- frityrsmet och boveteflingor som panering
- bovete som redning (blanda bara ut lite mjöl i vatten och häll i en sås och koka upp)
- våfflor (smaksätt gärna med kanel eller kardemumma och använd äppelmust som vätska för att neutralisera bort kokossmaken)
- plättar (samma här som ovan)
- bagels (blanda både bovetemjöl och boveteflingor)
- munkar (använd gärna äppelmos istället för rapsy och äpplemust istället för vätska, smaksätt även gärna munkarna med kanel eller kardemumma och vänd eventuellt munkarna i kanel/socker istället för enbart socker efter fritering)
- lava cake
- tunnpannkakor (använd gärna äppeljuice som vätska, skippa xanthan)
- BULLAR (baka med äppelmust som vätska och ha i 1 tsk kardemumma i degen, använd sen rikligt med vaniljsocker och gärna mängder av kanel eller kakao i fyllningen så att det dämpar/döljer bovetesmaken)
- morotskaka