Lägerkakan

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta!

5

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal röster: 5

Inga röster än så länge! Var den första att betygsätta detta inlägg.

En populär kaka som uppkom i samband med att jag som vanligt skulle bjuda på fika anpassat för alla vid ett alelrgiläger som jag höll i. När alla våra allergier tillsammans skulle kombineras blev det här resultatet. Nu dock ytterligare något modifierad.

Superbra fika att göra för ett stort sällskap. Minimal ansträngning och lyckat resultat varje gång. Ljus kaka, som förstås går att smaksätta med kakao. Toppas helst med glasyr och strössel. Går även att toppa med chokaldglasyr.

Ett förslag på hemmagjort enkelt strössel är pärlsocker eller kokosflingor färgat med frukt- och bärsaft i olika färger eller styrkor, ex. kan man med saft från råa svenska blåbär få till både rosa och lila strössel, blandat med vitt har man ett trefärgat pastelligt strössel att toppa med. Faktiskt toppade vi just så på lägret.
Kan göras i lite olika storlek på formen för varierad höjd på kakan.

Ingredienser

Det går utmärkt att byta ut mjölerna. Jag har ex. gjort den på majsmjöl och majsstärkelse, rismjöl och majsstärkelse och enbart rismjöl (gärna då ett asiatiskt lite lättare mjöl).

2 dl socker
3 dl rismjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk xanthan
1 krm salt
2.5 dl vatten eller växtdryck
1 dl neutral olja, ex. rapsolja
100 gram mjölkfritt bredbart margarin
4 dl florsocker till GLASYREN
5 msk vatten till GLASYREN
3 msk valfritt strössel

Gör så här

 1. Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
 2. Täck en form med bakplåtspapper, du kan variera storlek på formen för en högre eller lägre kaka. Ex. 25×30 cm för 15 portioner eller 30×40 cm för 20 portioner.
 3. Vispa samman mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker, xanthan och salt.
 4. Tillsätt vatten och olja och vispa till en jämn smet.
 5. Häll i formen och bred ut.
 6. Grädda mitt i ugnen i 15-25 minuter, för mindre form och högre kaka behövs längre gräddningstid.
 7. Ta ut. Kakan ser lite torr och sprucken ut, precis som den ska. Picka kakan över hela ytan med en gaffel.
 8. Medan kakan fortfarande är varm, bred det mjölkfria margarinet jämnt över hela toppen. Margarinet smälter på och ner i kakan och ger både smak och saftighet.
 9. Låt kakan svalna.
 10. När kakan är sval, rör ihop vatten och florsocker till glasyr. Ta lite vatten i taget då mängden kan variera beroende av märke på florsockret.
 11. Bred ut glasyren över kakan. Toppa med strösslet.
 12. Servera. Eller kyl. Men om du förvarar i kylskåp, ta ut 1h innan servering då kakan smakar bättre rumsvarm än kylskåpskall.

Tips!

Man kan byta ut både ett par matskedar av mjölet i kakan mot kakao och/eller ett par matskedar florsocker i glasyren mot kakao för variation i kakan. Du kan också färga glasyren med karamellfärg.