Tunnpannkakor 2.0

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta!

7

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal röster: 7

Inga röster än så länge! Var den första att betygsätta detta inlägg.

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Tunnpannkakor av multiallergivänliga variant sägs av många följare vara något av fet svåraste att lyckas med. Jag kan själv minnas den dagen jag trodde att våra traditionsenliga torsdagar med soppa och pannkaka var ett minne blott när både ägg, mjölk och veteallergi upptäcktes samtidigt – men så blev det inte. Jag har flera olika recept för tunnpannkakor men den här är min tveklösa favorit, den ger riktigt tunna pannkakor som fungerar utmärkt att vika och rulla. Mjölsorterna går att variera oerhört mycket men en blandning av oliak mjöler är alltid det bästa. Pannkakorna fungerar också utmärkt att frysa, bara att mikra när det är dags att äta.

Ingredienser

Ett förslag på utbyte av mjöler är 2 dl vitt rismjöl, 1 dl klibbrismjöl och 1 dl potatismjöl

2 dl majsmjöl
1 dl rismjöl
1 dl majsstärkelse
1.5 tsk fiberhusk
0.5 tsk xanthangummi
0.5 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
9 dl vatten (7-9,5 dl), smeten tunnas ut och svårighetsgraden stiger med ökad mängd vatten, resultatet blir dock också bäst med den större mängden
1 st olja för stekning

Gör så här

  1. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt vattnet under vispning. Mängden vatten går att variera beroende av vanan kring att steka multiallergivänliga pannkakor, ju mer vätska desto tunnare smet och högre svårighetsgrad men också tunnare och bättre resultat på pannkakan, så arbeta dig från den mindre mängden vätska till den större och med tiden. Vispa till en slät smet. Går bra att dra ett varv med stavmixern också. Låt smeten svälla några minuter men om du kört med stavmixer påskyndar det processen.
  2. Hetta upp en oljad panna. Häll smet i mitten, ca. 3/4-1 dl per pannkaka, lyft upp och luta pannan åt alla håll för att sprida ut smeten över pannan.
  3. Låt pannkakan verkligen stabilisera sig innan vändning, du ser på ytan av smeten att den nästan torkar av värmen underifrån, du kommer också att upptäcka att man i kanterna av pannkakan kan se att det tar färg. Låt den få yta underifrån innan du vänder.
  4. För försiktigt stekspaden längs med kanterna på pannkakan och under under så att du märker att pannkakan lossnar från stekpannan. I ett snabbt svep med stekspaden, vänd pannkakan och grädda även den andra sidan. Inför nästa pannkaka kan man sänka värmen aningens, pannan ska förbli åtminstone på medelhög temperatur.
  5. Lägg alla färdiga pannkakor på hög på ett fat för att vila några minuter innan servering. Detta gör att pannkakorna stabiliseras och inte längre är lika känsliga utan får att både vika och rulla utan att de går sönder.

Tips!

  1. STEKPANNAN: Se till att ha en riktigt bra stekpanna! Underskatta inte behovet av att bränna in en gammal stekpanna. Att steka multiallergivänlig pannkaka är alltid känsligare och därför måste du ha alla fördelar på din sida.
  2. STEKSPADEN ska vara tunn och slät.
  3. Börja med en het panna, sänk sen värmen aningens och stek på medelhög temperatur. För sval panna gör att pannkakorna mer kokas än steks, detta ger sladdriga och bleka pannkakor. För het panna för att pannkakan bränns på undersidan innan den gräddats igenom och blivit redo för vändning.
  4. Vänd absolut inte för tidigt. Lär dig att se på ytan när pannkakan är redo för vändning. Man kan försiktigt känna med stekspaden, försöka koma in under pannkakan. En färdig pannkaka släpper lätt från stekpannan, en ofärdig släpper inte så lätt.
  5. Extra färg får pannkakan av sockret i smeten och av oljan i pannan i kombination med hettan, samtliga går att variera i mängd.