Våfflor / Frasvåfflor

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta!

6

Snittbetyg 3.2 / 5. Antal röster: 6

Inga röster än så länge! Var den första att betygsätta detta inlägg.

Fritt från ägg, mjölk, gluten och soja bl.a.
Underbara frasvåfflor. Lika gott och uppskattat hos barn som hos vuxna. Välj dina tillbehör efter tycke.

 

 

 

Ingredienser

Mjölblandningen går förstås att varier beroende av vad som föredras eller tål.

1.5 dl majsmjöl
2 dl majsstärkelse
1 dl rismjöl eller hirsmjöl
0.5 tsk xanthangummi, alternativt 1 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
0.5 tsk salt
1 msk vaniljsocker
4.5 dl kallt vatten, gärna delvis kolsyrat vatten för extramycket fras)
100 gram smält mjölkfritt margarin alternativt neutral olja, ex. raps (1dl)
1 st olja/margarin för pensling av våffeljärnet

Gör så här

 

  1. Blanda samman alla torra ingredienser för sig. Tillsätt vätskorna och vispa till en jämn smet.
  2. Olja in våffeljärnet första omgången medan fortfarande kall. Hetta sedan upp järnet.
  3. Olja på nytt in järnet och fyll med smet. Grädda tills gyllenbruna, var noga med att inte öppna järnet för tidigt – det ska enkelt gå att öppna när ytan är färdiggräddad.
  4. Upprepa, men kom ihåg att olja järnet mellan våfflorna.

Tips!

Våfflorna fungerar utmärkt som efterrätt, går bra att smaksätta med lite kanel, saffran eller kardemumma i smeten också. För lite matigare variant fungerar det utmärkt at blanda i lite finriven morot, grovriven potatis, riven broccoli, mixad avokado o.s.v. i smeten.

OBS! Tänk på att ett gammalt järn fortfarande innehåller spår av allergener och att man därmed kan reagera på denna mängden kontamination.